Плевен. ПП АБВ ще проведе една широка разяснителна кампания за

...
Плевен. ПП АБВ ще проведе една широка разяснителна кампания за
Коментари Харесай

ПП АБВ организира дискусия в Плевен по проблемите на енергетиката и цените на тока

Плевен. Политическа партия АБВ ще организира една необятна разяснителна акция за метода на ценообразуване в българската енергетика, тъй като той е циничен, повреден и опровержителен на европейското законодателството. Това съобщи на конференция в Плевен ръководителят на партията Румен Петков, оповестиха от пресцентъра на Политическа партия АБВ . На проведената от Политическа партия АБВ среща с жители по проблемите на енергетиката и ценообразуването на електрическата енергия той направи съпоставяне сред цените, на които се продава тока от Топлоелектрическа централа „ Марица “ 1, 2, и 3 и АЕЦ „ Козлодуй “. Две от централите се употребяват с държавна поддръжка срещу политиката на Европейски Съюз като цяло. По данни от КВЕР цената от всички източници, от които страната купува електрическа енергия, образуват крайната цена на мегаватчас, акцентира Петков. Цената на АЕЦ „ Козлодуй “ е най-евтината и най-чиста сила, която получават българските жители. Тя е с извънредно въздействие върху целия микс на ценообразуването на електрическа енергия, изясни Румен Петков.
„ Не може да не прави усещане ценообразуването на две от трите „ Марици “. И трите употребяват едни и същи въглища по идентични технологии, работната заплата на чиновниците в тях е почти идентична. Ние плащаме 178 лева на един мегаватчас от „ Марица “ 1; 115 лева от „ Марица “ 3 и 77 лева от държавната „ Марица “. Това е незаконен контракт за българската стопанска система, подписан от Иван Костов по време на неговото държавно управление за продажбата на двете „ Марици “ при тези условия. Не е казусът КЕВР, а договорът, който е подписан и отговорностите, които страната е поела. А точно - да заплаща на притежателите на „ Марица “ 1 и 3 вложенията, които те вършат и въглеокисните излъчвания “, изясни Петков.
Петков изясни, че за предходната година сме платили повече от 600 млн. лева във въглеокис за „ Марица “ 1 и 3. Това безумство ще докара до банкрут на НЕК, счита той. Председателят на Политическа партия АБВ акцентира, че през идната година цената няма да бъде понижена и закононарушението, осъществено по време на държавното управление на Иван Костов 2001 година, е комплицирало в следствие във всички държавни управления.
„ От 2007 година насам ние сме имали всички учредения да нападаме този контракт в Европейската комисия. Защото ние си плащаме на държавната „ Марица “, само че държавната „ Марица “ сама си заплаща нездравословните излъчвания. Ние плащаме безгръбначието на българските политици. Нашето предпочитание е българските жители да бъдат осведомени и това, което Политическа партия АБВ е извела като кардинална политика за отношението към европейските институции. То ще бъде в основата на нашата еврокампания - нашите евродепутати в Брюксел да се борят против двойните стандарти “, съобщи още Петков.
Политическа партия АБВ упорства още за пускане процедурата за АЕЦ „ Белене “, тъй като Народното събрание взе нужното решение и Министерство на енергетиката неотложно да започва процедурата за привличане на стратегически вложител.
„ Нашата кардинална позиция е, че най-хубавото решение е централата да бъде 100% държавна благосъстоятелност. Но по този начин или другояче, през днешния ден страната има обезпечени 30% в плана посредством до момента направените вложения за купената техника и технологии от „ Росатом “. На огромния енергиен конгрес, който Политическа партия АБВ провежда в столицата предходната седмица, едно от най-големите имена в региона на атомните планове проф. Холгер Рогнер, също съобщи разбиране, че най-хубавото решение за нас е държавната централа. Ние от АБВ настояваме за допустимо най-бързи промени в енергийната тактика на България. Имаме още по-силно съображение това да го желаеме в Плевен, тъй като през шест от нашите общини би трябвало да мине газопровода. Това са работни места, сигурност, инвестиция “, заявви Петков.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР