Плевен почете с военни почести паметта на героите от Третия

...
Плевен почете с военни почести паметта на героите от Третия
Коментари Харесай

Плевен почете с военни почести паметта на загиналите в Третия щурм за освобождението на града през 1877 г.

Плевен уважи с военни почести паметта на героите от Третия взлом за освобождението на града от турско иго през 1877 година

Традиционният обред във връзка 142 години от историческите събития се състоя пред костницата в Скобелевия парк-музей. Началникът на Плевенския гарнизон, полк. Николай Бешев одобри представителна армейска част. Панихида в памет на починалите отслужиха свещеници от Плевенската митрополия.

Пред подвига на героите се поклониха представители на локалната власт, на партийни и публични организации и институции, военни формирования, жители. В ритуала участваха ръководителят на Общинския съвет Мартин Митев и кметът на Община Плевен Георг Спартански.

Според историци, конфликтът сред двете империи в Руско-турската война от 1877-78 година доближава разцвет в плевенските сражения на 11 и 12 септември 1877 година, по време на третия, най-ожесточен и най-кръвопролитен взлом. Боевете са се водели на три сектора, като най-кръвопролитни са били при Зелените възвишения, където се е сражавал отрядът на съветския военачалник Михаил Д. Скобелев. На мястото на бойното поле в интервала 1903-1907 година е основан Скобелевият парк-музей с костница. За него поставя грижи Регионалният военноисторически музей в Плевен, който е основател за образуване на възпоменателния обред всяка година по това време.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР