Плевен фалира. Вероятно отвисоко е спуснат чадър над досегашния кмет

...
Плевен фалира. Вероятно отвисоко е спуснат чадър над досегашния кмет
Коментари Харесай

Плевен фалира заради две незаконни депа за строителни отпадъци! Ще вземе ли отношение прокуратурата?

Плевен банкрутира. Вероятно отвисоко е спуснат чадър над досегашния кмет Спартански и считания за непосредствен до него ромски необут Ленко.

Щетата за общината и страната от съмнителна скица възлиза на стотици милиони. Причина за това е съществуването на две противозаконни депа за строителни боклуци на територията на Община Плевен. Тези разкрития потвърждават документи от способените институции, с които разполага blitz.bg.

Вредата за държавната хазна възлиза на неусвоен поради липса на облагане с налог облага в размер на повече от милион и половина лв.. Според данните в единия проблем, ужилвайки данъкоплатците, видни общинари и ромските босове си разпределят близо 900 хиляди лв., а в другия са присвоили към 5 милиона. Щетата за общината един път е повече от 10 милиона, а повторно над 50 000 000 (петдесет милиона).

В първия случай се твърди, че нерегламентираното хранилище е обвързвано със Спартански, общинската компания „ Инжстрой “ и ромския необут Ленко. Второто нелегално бунище е 5 пъти по-голямо. Намира се в региона на село Буковлък (място с централизация на ромски гласоподаватели), следите към него още веднъж сочат към локалната власт.

Първи случай:

Изхвърлени все още строителни боклуци на противозаконното хранилище: 110 хиляди тона.

Платените от фирмата/фирмите средства за нерегламентираното депониране на частното хранилище са в размер на 880 хиляди лв. (110 хиляди по 8 лв. на звук = 880 хиляди).

За да може всяко едно депониране да бъде законосъобразно, строителният боклук би трябвало да бъде изхвърлен на регламентирано хранилище, за което се заплащат следните такси:

1. Такса депониране в размер на почти 15 лв. (точната сума е 14,9 0лв.)

2. Такса според член 64 от Закона за ръководство на отпадъците и Наредба към него, която за 2019г. е в размер на 57 лева/тон.

3. Такса според член 60 от Закона за ръководство на отпадъците, която е почти 3 лева/тон.

Остава въпросът кой ще заплати в този момент разноските, с цел да може съществуващото нерегламентирано хранилище да бъде отстранено и съществуващият строителен боклук да бъде депониран на регламентирано хранилище. Ако това е общината, то тя ще бъде натоварена със следните финансови средства за 2019 година:

110 хиляди по 15 = 1 650 000 лв.
110 хиляди по 57 = 6 270 000 лв.
110 хиляди по 3 = 330 хиляди лв.
Общата сума е 8 250 000 лв.

Ако нерегламентираното хранилище се отстрани и съществуващият строителен боклук бъде депониран на регламентирано хранилище през 2020 година, то обстановката наподобява още по-тревожна:

110 хиляди по 15 = 1 650 000 лв.
110 хиляди по 95 = 10 450 000 лв.
110 хиляди по 3 = 330 000 лв.
Общата сума е 12 430 000 лв.

За това действие Регионална инспекция за опазване на околната среда е направило акт, възлизащ на 7 хиляди лв.. А пред очевидци е връчено даже наказателно разпореждане на Спартански (първо бяга по площада и отхвърля да го вземе).

Доказателство, че Спартански стои зад Ленко и противозаконното му хранилище, е фактът, че общинската компания „ Инжстрой “ оперира с техниката си на депото. Нещо повече – това сдружение е реализатор на ремонта, който е обичан на кмета – градският площад „ Иван Миндиликов “. Въпросният ремонт е осъществен по европроект, по всички проличава, че е налице корист с европари. Следователно е наложително сезирането на ОЛАФ (европейската работа за битка с измамите) и новата европейска прокуратура.

А в това време „ инцидентно “ шефът на „ Инжстрой “ и Ленко са в една листа за общински съветници. И още по-„ инцидентно “ на противозаконното бунище бяха открити павета от сакралния за Спартански площад – единственото нещо, с което той се гордее за миналия мандат.
По втория случай – законът планува санкция от Регионална инспекция за опазване на околната среда до 20 хиляди лв.. Депото е до село Буковлък, открито при инспекция на способените органи. Според тях нерегламентираното бунище е 5 пъти по-голямо от депото на ромския необут Ленко.

Справка в кадастъра сочи, че става дума за над 110 декара. При въпрос от проверяващите за какво водач извозва и изсипва боклуци, той е дал отговор, че там е изпратен от кмета на Буковлък със знанието на Спартански. Че Община Плевен е в течение с неговата активност.

Оттук насетне по закон идващият кмет на Плевен ще бъде претрупан с пасив от стотици милиони – над 10 000 000 (десет милиона лева) за първото хранилище и повече от 50 000 000 (петдесет милиона лева) за второто. Той ще би трябвало да заплати от джоба си корупционната скица на Спартански, „ Инжстрой “ и Ленко. Данните са такива, че общината е пред банкрут, може би ще би трябвало и страната да се намеси.

А преди този момент ще би трябвало да се намесят и други институции. Които следва да открият къде са отишли прибраните пари. Дали са изхарчени за коли, лъскави парцели и пазаруване на гласове в интерес на някогашния кмет за идния локален избор.

И най-после, само че не на последно място, няколко въпроса към държавното обвиняване и новия основен прокурор Иван Гешев:

1. Въз основа на изнесените обстоятелства ще бъде ли направена инспекция във връзка с кмета Спартански?

2. Потулена ли е кореспонденция против Спартански и ромския необут Ленко?

3. Ще се заеме ли прокуратурата с следствие на притеснителните условия, които посочихме в публикацията?

Тепърва предстоят още разкрития към противозаконните сметища на територията на Община Плевен!
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР