Плесница за Бойко Борисов, еднозначен успех за Слави Трифонов и

...
Плесница за Бойко Борисов, еднозначен успех за Слави Трифонов и
Коментари Харесай

Световни медии: Вотът бе плесница за Бойко Борисов

Плесница за Бойко Борисов, еднопосочен триумф за Слави Трифонов и “Демократична България " и дали ГЕРБ слиза от сцената?
Ето по какъв начин западните медии разясняват изборните резултати в България: Най-бедната страна в Европейски Съюз, корупция и митинги, мъчно сформиране на ново държавно управление, може би предварителни избори, проваляне за Борисов - това са основните детайли, които построяват следизборната картина в България съгласно международните медии.

На хората им писна от корупцията и неприятното ръководство на рецесията
"Плесница за премиера " - по този начин е озаглавила коментара си в берлинския напредничав ляв вестник "Тагесцайтунг " журналистката Барбара Йортъл, която добре познава България. Авторката написа: "Очевидно на множеството хора в страната към този момент им е писнало от корупцията, от безсрамното обогатяване на шепа хора с власт, от гушкането със съмнителни олигарси и от обвързаността сред политиката и правораздаването ", цитира „ Дойче веле”.
Йортъл счита, че държавното управление на ГЕРБ се е движело на зиг-заг в изискванията на пандемия, че макар растящия брой нови инфекции не е било поредно във въвеждането на ограничавания, а в този момент заплаща цената за пагубния мениджмънт на битката против пандемията. Тя слага акцент и върху резултата на друга партия: "Окуражително е, че националистическата партия Вътрешна македонска революционна организация, която до момента участваше в държавното управление, няма да влезе в новия парламент. Насъскването против хомосексуалните и против ромското малцинство към този момент не прави работа. Същото важи и за непохватните опити да се раздуха ненавист против прилежаща Северна Македония, чиито упоритости за старт на европреговорите България блокира през предходната година. "

Слиза ли Борисов от сцената?
Барбара Йортъл написа, че изборите са еднопосочен триумф най-много за партията на Слави Трифонов и за "Демократична България ". Но накъде оттук нататък, пита тя и разяснява, че съставянето на държавно управление наподобява като "квадратура на кръга ", а във въздуха към този момент се носи и концепцията за предварителни избори. В края на коментара си тя стига и до Бойко Борисов: "Тези избори могат да се окажат даже край на политическата му кариера. А това ще бъде една в действителност добра вест. "
Агенция ДПА разяснява: "За българския министър председател и победител в изборите съставянето на държавно управление ще бъде "Мисия невъзможна ". Партиите на митинга, които желаеха да го смъкват, считат себе си за спечелили. "
В швейцарския "Нойе Цюрхер Цайтунг " (НЦЦ) създателят на публикацията за България Паул Флюкигер написа, че тези избори може да се оценят и като референдум за трите досегашни мандата на Борисов, който министър председателят е изгубил. Както в множеството изявления в интернационалните медии, и НЦЦ показва общата картина и партийния ландшафт в България, а за "Има подобен народ " написа, че погрешно е получил поддръжка и от ромите, които харесват Слави Трифонов.

Разнопосочни са оценките са триумфа на Слави Трифонов
ДПА отбелязва, че Трифонов е измежду най-известните коронаскептици, само че все пак сега се намира под карантина поради признаци на COVID-19. За партията на Слави Трифонов Барбара Йортъл отбелязва в "Тагесцайтунг ", че тя е съумяла да вземе гласове от ГЕРБ и от националистите, а изключително положителни резултати е посочила измежду младите генерации и българките и българите, живеещи в чужбина.
В задълбочения разбор на люксембургското немскоезично издание "Люксембургер Ворт " също става дума за Има Такъв Народ. Вестникът написа: "През 2020 година българите претърпяха едно лято, през което политическата тъкан на страната напълно се промени. Въпреки епидемията. Въпреки все по-репресивните дейности на държавното управление. Колко съществено се е трансформирало всичко - това виждаме в този момент, след изборите. Но придвижването от предишното лято не съумя да промени едно: то не съумя със съдържателни послания да проникне до центъра на обществото и да предложи същинска опция. "Демократична България ", един съюз от три цивилен обединения с реалистични оферти, събра единствено 9 %, до момента в който "Има подобен народ " със своите популистки обещания излезе на второ място ".
И най-после - няколко цитата от австрийския "Ди Пресе ", където Томас Розер написа: "Тежко окастреният победител в изборите най-малко обществено не показва никакви вътрешни терзания след своята пирова победа “. Авторът отбелязва, че на фона на безбройните корупционни кавги за множеството българи държавните умения на някогашния телохранител Борисов наподобяват все по-неубедителни. И прави оценка по този начин възможностите му за нов мандат: "Самовлюбеният солист надали е подобаващ да поеме ръководството ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР