Пленумът на ВСС прие годишния доклад99,6% от делата приключени в

...
Пленумът на ВСС прие годишния доклад99,6% от делата приключени в
Коментари Харесай

30 861 пратени на съд от прокуратурата през 2020 г.

Пленумът на Висш съдебен съвет одобри годишния отчет
99,6% от делата завършени в период

Лозан Панов провокира Гешев на политически спор, само че не съумя

Прокурорите в страната са работили по общо 286 589 преписки и 198 103 досъдебни производства. Разследването по 100 508 каузи е завършено, като в 99.6% от тях това е станало в законния период. Данните са от отчета за активността на Прокуратурата на Република България (ПРБ) през 2020 година, който през днешния ден бе признат единомислещо от Пленума на Висшия правосъден съвет (ВСС).

През предходната година в съда са импортирани 27 879 прокурорски акта, от които обвинителните актове са 54.2%, оферти за съглашения - 31,8% и постановления с оферти за освобождение от наказателна отговорност и налагане на административно наказване - 14%. На съд са предадени 30 861 лица, написа още в отчета на Прокуратура на Република България.

Следи чуване на отчета шефът на Върховен касационен съд Лозан Панов се опита вкара основния прокурор Иван Гешев в политическа спор, като го пита за какво не са отразени митингите предишното лято. “Ако в миналото, господин Панов, променим нашата битност и станем политици, може да водим подобен спор. Мястото обаче не е Пленумът на Висш съдебен съвет. Главният прокурор е началник на административните ръководители, а не на обособените прокурори. Не мога да въздействам на вътрешното разбиране на никой от прокурорите. Единственото, което мога да направя, е да поддържа сътрудниците, които правят вярно и законосъобразно своите задължения”, му отговори Гешев. И добави: “Аз самият не бих могъл да разясня присъди, издадени от българския съд, по този начин, както господин Панов си разрешава да разяснява активността на прокуратурата”.

Днес Пленумът одобри и отчетите за активността през 2020 година на самия Висш съдебен съвет, на Върховния касационен и на Върховния административен съд.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР