Пленумът на Висшият съдебен съвет (ВСС) този път ще бъде

...
Пленумът на Висшият съдебен съвет (ВСС) този път ще бъде
Коментари Харесай

Йорданова: Пленумът на ВСС е длъжен да разгледа всяко от твърденията в предложението за освобождаване на Гешев

Пленумът на Висшият правосъден съвет (ВСС) този път ще бъде задължен всъщност да прегледа всяко от изказванията в предлагането за освобождение от служба на основния прокурор. Това съобщи в изявление за Българска телеграфна агенция министърът на правораздаването, която взе участие в съвещание на Съвета на Европейски Съюз в Брюксел.

Тя  отбеляза, че законът не слага пред Висш съдебен съвет периоди за изговаряне или за дейности по нейното предложение.

Министърът изрази очакване до юни да бъдат признати законовите промени, с които да бъде въведена опция за следствие на основния прокурор.

Следва цялостният текст на изявлението:

Г-жо министър, новият сигнал, който внесохте във Висш съдебен съвет против основния прокурор, като се изключи че е допълващ, по-основателен ли е от този, подаден от Вашия предходник на поста Янаки Стоилов?

Надежда Йорданова: Предложението за предварително освобождение на основния прокурор е обосновано от фактическа и правна страна. Не може да се съпоставя кой сигнал е по-основателен по една ясна причина - предлагането на проф. Стоилов не беше прегледано всъщност от Пленума на Висш съдебен съвет. Висш съдебен съвет не се произнесе по неговата основателност, а отхвърли на процедура да го прегледа по метода, по който Върховният административен съд откри и разгласи за незаконосъобразен.

Новото, което ще се случи идващия четвъртък, е, че Пленумът на Висш съдебен съвет този път ще е задължен всъщност да прегледа всяко от изказванията и да реши до каква степен са основателни и, в случай че има възражения, те да бъдат направени.

Това значи, че Висш съдебен съвет няма да се произнесе неотложно.

Това е процедура, която за първи път ще бъде извършена всъщност, съгласно настоящото законодателство. В настоящия закон не са написани процедурни стъпки, периоди - нито за деяние на Пленума, нито за неговото изговаряне. Предстои да забележим какъв път ще поеме Пленумът и по какъв начин ще работи.

Г-н Гешев декларира, че сигналът е " персонално против основния прокурор ". Има ли съображение?

Предложението е импортирано против основния прокурор - лицето, което извършва тази служба. Няма по какъв различен метод да бъде ориентирано. Ако основният прокурор посредством това изказване прави подстрекателство, че е по-скоро преднамерено това изказване, позволете ми да не се съглася с него, тъй като сме присъединили констатации, които произтичат от влезнали в действие правосъдни актове.

Министърът на правораздаването е задължен тогава, когато установи държание на някой магистрат, който е в отклоняване на закона, на етичните правила, да предприеме съответните процедури по закон.

Дали предлагането е основателно, това е решение на Пленума на Висш съдебен съвет. Главният прокурор, като член на Пленума, ще може по време на съвещанието да изрази своето мнение.

Бившият министър на защитата Бойко Ноев разяснява, че основният прокурор прави " циркове " и " пушилка " с последната акция против съветския шпионаж. Прав ли е?

Прокуратурата на Република България е длъжна да проверява всички закононарушения и с още по-голям интензитет тези, които заплашват националната сигурност. Като министър на правораздаването ще поддържам всяко едно такова деяние.

Това, което буди безпокойствие, е, че прокуратурата се задейства в региона на шпионските закононарушения в някакъв доста чудноват синхрон в случаите, когато бъде повдигната тематиката за закриването на профилираните съд и прокуратура, или пък се упорства основният прокурор да носи отговорност за своите дейности. Искам да имам вяра, че в съответния случай дейностите ще доближат до дъно, че фактически ще има съответно следствие и отговорните лица ще влязат в правосъдна зала, а няма да бъде следващият случай, в който започваме с обществен самоувереност и единствено месеци по-късно делото отива в небитието.

Заявихте, че с измененията на законодателството в частта " правораздаване " обединението напредва по график. Какъв е графикът, съответно във връзка с предстоящата промяна на състава на Висш съдебен съвет и вероятното отделяне на прокурорски и съдийски съвет, както и за измененията във връзка с отговорността на основния прокурор?

По в този момент настоящия закон изборът на новите членове на Висш съдебен съвет би трябвало да стане до началото на октомври тази година. Знаем, че работи краткотрайна комисия в Народното събрание, която разисква конституционните промени. Предстои да забележим на ноституционно равнище по какъв начин ще се реши въпросът със статута на Висш съдебен съвет.

От позиция на отпадането на кариерните бонуси на Висш съдебен съвет и на инспекторите в Инспектората към Висш съдебен съвет - те към този момент са утвърдени от Министерския съвет и ще влязат в пленарна зала. Следващите промени - състезания, атестиране, командироване, други проблеми в Закона за правосъдната власт - би трябвало да бъдат подготвени до края на юни.

Надявам се в този интервал да бъде подготвен и механизмът за следствие и търсене на отговорност на основния прокурор. Първоначалният график, който България беше подала по тази тематика по отношение на Европейската комисия в Плана за възобновяване и резистентност, беше за първото тримесечие на 2023 година. Европейска комисия упорства тези периоди да се изтеглят и това да се случи още тази година. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР