Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще продължи заседанието си,

...
Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще продължи заседанието си,
Коментари Харесай

Продължава заседанието на ВСС, в което се обсъжда искането за отстраняване на Иван Гешев

Пленумът на Висшия правосъден съвет (ВСС) ще продължи съвещанието си, в което ще бъде разисквано настояването за премахване на основния прокурор Иван Гешев. 

Припомня ме, че след близо 14-часово съвещание в четвъртък, Пленумът на Висш съдебен съвет постави пауза на разискването, което завърши след среднощ.

Тогава министърът на правораздаването Атанас Славов изясни пред кореспонденти, че е належащо да се съблюдава правото на отбрана на Гешев и условията за рационален период, в който основният прокурор да се запознае с доказателствата по процедурата.

Главният прокурор Иван Гешев пък изиска съвещанието да продължи в четвъртък, 15 юни, с цел да има задоволително време да се запознае с материалите, които му бяха предоставени в четвъртък. Искането му не беше почетено.

Процедурата стартира след отправено предложение от четирима членове на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет поради изявление на Гешев от 15 май по време на конференция, на която употребява израза „ политически отпадък “, с което, съгласно тях, се уронва престижът на правосъдната власт.
Какво се случи предходната седмица?
На предходното съвещание Пленумът на Висш съдебен съвет реши да отдръпна първото предложение за отстраняването от служба на Гешев. Това стана с гласовете на 17 кадровици, а 3 бяха „ срещу “. Първото искане за отстраняването на Гешев беше импортирано на 12 май от шестима членове на Прокурорската гилдия – Гергана Мутафова, Светлана Бошнакова, Йордан Стоев, Огнян Дамянов, Георги Кузманов и Калина Чапкънова.

След това кадровиците започнаха разглеждането на второто искане за премахване от служба на основния прокурор, като предлагането за това бе импортирано от четирима представители на прокурорската гилдия – Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Георги Кузманов.

Те изгледаха 37-минутния запис от конференцията от 15 май, в която Гешев назовава политиците „ отпадък “, с цел да може да се види какво е било неговото прочувствено положение, и изслушаха очевидците Ясен Тодоров, заместник-директор на Национална следствена служба, шефа на Национална следствена служба Борислав Сарафов, Марчела Панталеева, старши специалист Дирекция „ Публична връзка “ към администрацията на основния прокурор, с цел да схванат какво е било прочувственото положение на Гешев.

Марчела Пантелеева, която е пътувала с Иван Гешев в Турция и Съединените щати незабавно след гърмежа до автомобила му на 1 май, описа, че той е бил разконцентриран, обезпокоен, малко комплициран, което не било типично за него, защото по принцип бил резистентен. Пантелеева е била с Гешев и когато при завръщането му в България, водач на прокуратурата му донесъл плик, в което било писмото, в което му се дава период до 10:00 часа на 15 май да подаде оставка. След като основният прокурор го прочел – „ заледен “, настроението му внезапно се трансформирало. Ядосал се, дори повишил звук и скъсал писмото.

Преди нея – Ясен Тодоров свидетелства пред правосъдните кадровици, че Гешев бил обезпокоен и му споделил, че от известно време е притискан да си подаде оставката.

Сарафов пък единствено се чул на 14 май по телефона с основния прокурор. Разговорът им му се сторил другарски, само че час преди конференцията, от която е изразът „ политически отпадък “, Иван Гешев се държал отрицателно и враждебно.

Днес се чака да бъде изслушан и заместник-главният прокурор Даниела Машева.

Източник: БГНЕС/БТА

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР