Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) реши в четвъртък да

...
Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) реши в четвъртък да
Коментари Харесай

ВСС допусна първото искане за отстраняване на Гешев. Вносителите му се оплакаха от репресия 


Пленумът на Висшия правосъден съвет (ВСС) реши в четвъртък да допусне за разглеждане на основния прокурор Иван Гешев, направено на 12 май от шестима членове на Прокурорската гилдия на съвета. След седмица във Висш съдебен съвет следва дебатът всъщност. Главният прокурор се появи на съвещанието с адвокатка, която да го съставлява.

Повод за него станаха изказванията на заместника на основния прокурор Борислав Сарафов, че Гешев персонално се е намесил в следствието на гърмежа до кортежа му, избухнал на 1 май, като устно е разпоредил на мястото да бъде позволен израелски специалист. Самият основен прокурор отхвърля това и твърди, че по това време е бил в отпуск и функционалностите му са били изпълнявани от Сарафов, за което е издал заповед в края на април.

Предложението за отстраняването му беше импортирано директно, откакто номинираната от ГЕРБ за министър председател Мария Габриел изиска оставката на Гешев, а Движение за права и свободи я поддържа. До този миг двете партии постоянно са защитавали позициите на основния прокурор. сред Гешев и водача на ГЕРБ Бойко Борисов, като основният прокурор скъса оставката си и прикани “политическият отпадък ” да бъде “изметен ” от Народното събрание.

По-рано тази седмица последва и на Гешев. То беше импортирано от четирима членове на Прокурорската гилдия, които бяха и измежду вносителите на първото предложение. Повод за него стана първото обществено изказване на основния прокурор, по време на което той неколкократно нападна политици, обвинявайки ги в “брутален опит ” за преодоляване на правосъдната власт.

В началото на съвещанието в четвъртък Гешев прикани шестимата членове, поискали оставката му, да си създадат отводи, изразявайки подозрения, че те са били обект на външен напън да направя това предложение. Като мотив основният прокурор приложи като доказателство по процедурата копие от запис на, извършен на 14 май в дома на Гешев.

Самият той пред медиите като доказателство, че е цел на политическа офанзива. От репликите в този диалог ставаше ясно, че Стоев отива при Гешев като “емисар ”, с цел да уговори изискванията по неговата доброволна оставка. Като “основен мотор ” на всичко това беше упоменат “Бойко Банкята ”.

Гешев твърди, че не е направил самичък този запис, а той е бил предаден на флашка на негов чиновник от мъж в Съдебната палата. Главният прокурор твърди още, че по време на диалога си със Стоев той се преструва, че е склонен да подаде оставка, с цел да откри като някогашен действен служащ кой е забъркан в “заговор против страната ”.

В записа се загатваха като забъркани шестимата вносители на настояването за премахване на Гешев - Огнян Дамянов, Калина Чапкънова, Йордан Стоев, Георги Кузманов, Гергана Мутафова и Светлана Бошнакова. В четвъртък те заявиха, че върху тях не е упражняван външен напън, а са изразили личната си воля, предлагайки освобождението на основния прокурор. От съвещанието отсъстваше само Дамянов.

Някои от тях пък реагираха с обвинявания против Гешев, че прокуратурата е подхванала против тях репресивни дейности, привиквайки ги на разпити във Върховната касационна прокуратура (ВКП). Там се води инспекция за търговия с въздействие и корупция по изказванията от първото изказване на Гешев от 15 май.

“Елементарен опит за заплашване. Не аз съм поканил Иван Гешев, с цел да му отида в дома на посетители ”, разяснява записаният Стоев пред медиите преди съвещанието на Висш съдебен съвет, добавяйки, че той, Чапкънова и Кузманов са призовани във ВКП.

“Мога да виждам сътрудниците си и всички хора в очите ”, добави още Стоев, наричайки възпроизведения от Гешев запис “манипулация, която цели да се отклони вниманието от процедурата и да се основат процедурни спънки и да се окаже напън върху от ден на ден и повече хора ”.

По време на последвалото съвещание Мутафова пък изиска основният прокурор да каже по какъв начин е станало самосезирането на ВКП по този случай и чия резолюция стои върху постановлението за формиране на инспекция. Главният прокурор напомни, че сега е в заплатен годишен отпуск и я посъветва да изисква тази информация от прокуратурата по формален ред.
  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.

Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР