Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) прие вътрешните правила за

...
Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) прие вътрешните правила за
Коментари Харесай

Главният прокурор официално прие документите по предложението за предсрочното му освобождаване

Пленумът на Висшия правосъден съвет (ВСС) одобри вътрешните правила за предварително освобождение на основния прокурор и ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд, заяви Българска телеграфна агенция.

На днешното съвещание на Висш съдебен съвет основният прокурор Иван Гешев получи публично предлагането на министър Надежда Йорданова за освобождението му с материалите към него. „ Декларирам, че съм получил и подписал предлагането “, сподели Гешев.

С признатите през днешния ден правила Висш съдебен съвет разписа периодите и рамката, по които да се организира процедурата по предложение за предварително освобождение на „ тримата огромни “ в правосъдната власт. С формалното приемане на предлагането и материалите от основния прокурор стартират да текат периодите по процедурата.

Пленумът одобри да организира на 4 април идващото си съвещание, на което да се произнесе по допустимостта на предлагането на министър Йорданова за предварително освобождение на Иван Гешев.

На 2 март министър Йорданова внесе за разглеждане от Пленума на Висшия правосъден съвет предложение за освобождение от служба на основния прокурор Иван Гешев по отношение на девет групи условия. Такова искане се прави за повторно, откакто през 2021 година служебният министър на правораздаването Янаки Стоилов инициира същата процедура, само че на съображение на други данни.

Пленумът на Висш съдебен съвет реши тогава да остави без разглеждане като неприемливо импортираното предложение. Решението на Висш съдебен съвет беше обжалвано във Върховния административен съд (ВАС).

След като Конституционният съд реши на 8 февруари, че министърът на правораздаването може да прави предложение до Висш съдебен съвет за предварително освобождение на основния прокурор и ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд, делото във Върховен административен съд беше обновено.

В определението на съда се показва, че Пленумът на Висш съдебен съвет дължи изговаряне всъщност по отношение на настояването на министъра на правораздаването.

Дебатите стартират на 4 април.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР