Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) обсъди в четвъртък за

...
Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) обсъди в четвъртък за
Коментари Харесай

Ние просто в момента дебатираме. Пленумът на ВСС не реши нищо за избора на Сарафов 


Пленумът на Висшия правосъден съвет (ВСС) разиска в четвъртък за краткотрайно изпълняващ длъжността на основен прокурор, създаден от Прокурорската гилдия преди седмица, само че по този начин и не взе решение дали той е бил законен или не.

Мнозинството в съвета реши, че Пленумът е подложен пред приключен факт и оттук насетне може единствено да разиска обстановката, само че не и да вземе друго решение.

Спорът по тематиката породи, откакто членовете на колегията се събраха предишния петък на изключително съвещание и в незабавен порядък избраха Сарафов за краткотраен основен прокурор. Това се случи единствено ден, откакто президентът Румен Радев подписа на основния прокурор Иван Гешев.

Прокурорската гилдия избра Сарафов още преди да е обнародван указа на Радев в Държавен вестник. Тя въобще не разиска професионалните и нравствени качества Сарафов,, които сега са обект на новия механизъм за следствие на основния прокурор и неговите заместници.

Този избор беше оспорен от доста адвокати като нелегитимен, защото основният прокурор се избира от Пленума на съвета, а краткотрайно изпълняващият тази служба има същите пълномощия като титуляра.

Затова правосъдните министър Атанас Славов включи разискване на тематиката в дневния ред на пленарния състав на Висш съдебен съвет, а в това време „ Продължаваме промяната-Демократична България “ (ПП-ДБ) прикани. Той пък отговори с апел към политиците.

В понеделник последва и апел от (ССБ) Пленумът на Висш съдебен съвет да избере нов краткотраен основен прокурор и да се саморазпусне. Във вторник президентът Румен Радев пък видя в избора на Сарафов опит на новите ръководещи на поста, а министър председателят Николай Денков отхвърли това. Преди ден ГЕРБ, Движение за права и свободи и “Възраждане ” по тематиката в парламентарната правна комисия.

На този декор болшинството във Висш съдебен съвет реши в четвъртък да разиска спомагателната точка за избора на Сарафов, импортирана от Славов, само че отхвърли да гласоподава най-после свое решение по тематиката. Преобладаващото мнение беше, че Пленумът е подложен пред приключен факт от Прокурорската гилдия и към този момент няма какво да направи.
" Никакво решение не можем да мотивираме сега " <
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР