Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) не успя да вземе

...
Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) не успя да вземе
Коментари Харесай

Заради провален кворум ВСС няма да има становище по съдебния закон

Пленумът на Висшия правосъден съвет (ВСС) не съумя да вземе решение дали въобще да изрази мнение по последните препоръчани промени в Закона за правосъдната власт (ЗСВ), откакто кворумът падна преди решаващото гласоподаване.
Калин Калпакчиев и Соня Найденова бяха внесли предложение за изложение на мнение по плана на група депутати, макар че той не е бил изпратен до съвета.
Предложението на Калпакчиев и Найденова беше да се изрази негативно мнение по текстовете, свързани с лимитираното финансиране на съсловни организации; статута на членовете на Висш съдебен съвет и опцията да изберат в кой орган на правосъдната власт да се върнат след приключване на мандата им – този, в който са били или различен, еднакъв по степен; за възбраната за заплащане на магистрати от научна и преподавателска активност, в случай че е от непозната страна, както и за възбраната за присъединяване в изборни комисии. Според тях отрицателно мнение трябваше да бъде изразено и за предлагането да се разшири кръгът от обвинявания за осъществени закононарушения, за които магистратите могат да бъдат отстранявани от служба. Найденова добави, че включването на Съвет за партньорство няма място в Закон за съдебната власт, защото лимитира функционалностите на Гражданския съвет към Висш съдебен съвет, който е основан след европейска рекомендация, съобщи " Правен свят ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР