Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) гласува повторно избора на

...
Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) гласува повторно избора на
Коментари Харесай

ВСС не се съобрази с президента, прегласува Иван Гешев за нов главен прокурор


Пленумът на Висшия правосъден съвет (ВСС) гласоподава наново избора на Иван Гешев за нов основен прокурор.С 20 гласа “за ” и 4 “против ” пленумът на Висш съдебен съвет наново гласоподава за претендента за основен прокурор Иван Гешев.

“Благодаря на пленума на Висшия правосъден съвет и на професионалната общественост, която ме поддържа ”. Това бяха първите думи на новоизбрания основен прокурор Иван Гешев, представен от БГНЕС. След гласуването на кандидатурата му, той бе поканен в залата на Висш съдебен съвет, където правосъдният министър Данаил Кирилов го осведоми за резултата от гласуването.

“Мога да обещая, че ще направя всичко допустимо да оправдая доверието на Висш съдебен съвет и на професионалната общественост. Благодаря им, че не се поддадоха на невиждания политически напън и направиха чисто професионалния избор в границите на Закона и Конституцията в името на България ”, приключи Гешев.

Кадровиците взеха решение и предлагането за назначението на новия основен прокурор да бъде изпратено неотложно на президента. С това гласоподаване президентът е задължен да подпише указа за назначението на Гешев.

И на първото гласоподаване, на 24 октомври, Гешев беше определен с 20 гласа “за ” и 4 “против ”. Точно преди седмица, на 7 ноември, президентът Румен Радев върна назад във Висш съдебен съвет избора на Гешев с претекста, че не е имало същинско съревнование сред претенденти.

Днешното гласоподаване още веднъж е придружено от митинги и контрапротести.

Докато течеше гласуването пред постройката на Висш съдебен съвет се събраха на митинг поддръжници и съперници за кандидатурата на Иван Гешев. И двете фракции този път бяха надалеч по-малобройни спрямо първото гласоподаване. Няма съществени произшествия с органите на нареждам, само подвиквания и освирквания.

С полиция и железни загради осъмна необятен периметър към постройката на Висш съдебен съвет. Движението е изцяло спряно, трамвай също не се движат.

По едно време яйца, кофички кисело мляко и домати полетяха по постройката на Висш съдебен съвет и по тази на Института по правораздаване. Скандирания „ Гешев е срам ” озвучаваха пространството през целия ден.

Щателни полицейски инспекции се правиха в региона на метростанция “Сердика ”, към католическата черква, по бул. “Мария Луиза и “Витоша ”. Всеки работещ или гражданин в региона се допускаше зад загражденията след тествана документ за идентичност. След същите инспекции бяха допускани и публицистите, които отразяват гласуването.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР