Пленумът на Висшия съдебен съвет ще проведе заседание на 14

...
Пленумът на Висшия съдебен съвет ще проведе заседание на 14
Коментари Харесай

Възможен ли е обрат в подкрепата за Гешев след няколко дни?

 Пленумът на Висшия правосъден съвет ще организира съвещание на 14 ноември, с цел да гласоподава още веднъж върнатото от президента предопределение на Иван Гешев за основен прокурор, оповестиха от пресцентъра на Висш съдебен съвет.

Заседанието ще стартира в 10:00 часа в заседателната зала в постройката на Висшия правосъден съвет на ул. " Eкзарх Йосиф “ 12. На съвещанието ще бъдат разисквани Указ № 253/07.11.2019 година на президента на Република България и ще се реализира наново гласоподаване за претендента за основен прокурор на Република България.

Към момента указът към момента не е оповестен в Държавен вестник.

Радев върна избора с претекста, че не е имало действително съревнование за поста. Гешев беше определен от Висш съдебен съвет в процедура без съперници, която беше белязана от митинги, контрапротести и замерване с обвинявания за интервенция в работата на правосъдната система.

Прокурорът сбито разяснява, че Радев е спазил Конституцията и му благодари, че е върнал избора бързо.

Ако Гешев не получи 17 гласа в четвъртък ще има нова процедура - с опция за предложение на нови претенденти.

Протакането на нещата не е решение, а чак след гласуването на 14 ноември ще е ясно какво следва в процедурата за избор на основен прокурор. Това акцентира пред публицисти актуалният обвинител №1 Сотир Цацаров, съобщи bTV.

" Зададени бяха доста въпроси – за какво президентът направи това (да върне кандидатурата на Иван Гешев – б.р.), какво е обяснението. Колкото и, по какъв начин да кажа, нелогично да звучи, моят отговор е – тъй като е подобен. Понеже е президент, Конституцията му дава тези права – както да подпише указа, по този начин и да върне кандидатурата. Конституцията не изисква от него да стимулира връщането, чест му прави, че го направи по допустимо най-открития метод ", съобщи Цацаров.

" Аз за моя глас не чакам никакви изненади – ще гласоподавам още веднъж " За ", отговори Цацаров.

Той напомни, че при нови 17 и повече гласа в поддръжка на единствения претендент президентът ще е задължен да подпише указа за назначението му. " Президентът сподели, че работи в обозрим период. Протакането на нещата не е решение, а и този президент няма склонността да протака нещата ", означи основният прокурор.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР