Пленумът на Висшия съдебен съвет ще обсъжда днес предсрочното прекратяване

...
Пленумът на Висшия съдебен съвет ще обсъжда днес предсрочното прекратяване
Коментари Харесай

Отстраняването на Гешев започва в 9,30 във ВСС, закриването на спецправосъдието - в 11,00 в НС |

Пленумът на Висшия правосъден съвет ще разисква през днешния ден предварителното преустановяване на мандата на основния прокурор Иван Гешев. Заседанието е планувано в 9,30 часа. В националното заседание пък ще заседава - съвсем по същото време, правната комисия, която ще гледа закриването на спецправосъдието на второ четене. 

Висш съдебен съвет откри за предварително освобождение на Гешев за дейностите и бездействията му на поста главен прокурор на 4 април. Кадровиците позволиха до изцяло разглеждане пет случая и отчасти другите четири от показаните от министър Надежда Йорданова 9 претекста. Ден по-късно, тя съобщи, че не храни илюзии, че този състав на Висшия правосъден съвет ще освободи основния прокурор. И напомни, че за това са нужни 17 гласа от членовете на Висш съдебен съвет, " а огромна част от лицата във Висш съдебен съвет са лица, които дължат кариерата си на Иван Гешев ". 

На 23 март за трети път в границите на година законопроектът за промени в Закона за правосъдната власт, в който е заложено закриването на спецправосъдието, на първо четене в пленарна зала. След съвсем 4-часов спор депутатите одобриха измененията със 134 гласа " за ", 73 " срещу " (ГЕРБ-СДС и ДПС) и 0 " въздържал се ".

Парламентарната правна комисия на закриването на спецправосъдието след съвсем 9-часов спор на 16 март. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР