Пленумът на Висшия съдебен съвет се събира в понеделник (5

...
Пленумът на Висшия съдебен съвет се събира в понеделник (5
Коментари Харесай

Съдебният съвет ще заседава извънредно за второто искане за отстраняване на Гешев

Пленумът на Висшия правосъден съвет се събира в понеделник (5 юни), с цел да разиска на основния прокурор и дали и тази процедура ще бъде открита.

Второто искане бе предизвикано от изявлението на основния прокурор Иван Гешев на конференция на 15 май в Съдебната палата, на която той съобщи " малко откакто скъса показно оставката си.

Това държание съгласно Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Георги Кузманов и Гергана Мутафова е в нарушаване на Етичния кодекс на българските магистрати, а " употребената лексика, интонация и жестове на основния прокурор се възприемат от представителите на законодателната власт като " мутренски и непристойни ".

 Цитат на деня: Време е политическият отпадък от Народното събрание да бъде изметен Цитат на деня: Време е политическият отпадък от Народното събрание да бъде изметен

В края на предходната седмица Гешев внесе своето мнение във Висш съдебен съвет, в което твърди, че потреблението на израза " политически отпадък " е изложение на персонално мнение, на което има право. Освен това той показва, че в изявлението си не засяга никого съответно и твърди, че не е нарушил етичния кодекс.

На съвещанието се чака да бъде разисквано и дали да бъдат обединени двете процедури - новата и към този момент във връзка изказванията на шефа на Националната следствена работа Борислав Сарафов, че Гешев директно се е месил в следствието на гърмежа до автомобил от кортежа му на 1 май като персонално е разпоредил на огледа да участва израелски специалист.

 Прегрупиране или наслада: Гешев може да резервира поста си още най-малко половин година Прегрупиране или наслада: Гешев може да резервира поста си още най-малко половин година

Междувременно Иван Гешев е уведомил още предходната седмица Висшия правосъден съвет, че е в отпуск от 5 до 9 юни, а юристът му е в болничен и в понеделник, само че отсъствието им няма да анулира съвещанието на пленума.

 Съдебният съвет въпреки всичко реши да изслуша Сарафов, Ясен Тодоров и израелския специалист (обновена) Съдебният съвет въпреки всичко реши да изслуша Сарафов, Ясен Тодоров и израелския специалист (обновена)

" Дневник " следи онлайн дебата по тематиката във Висшия правосъден съвет.

Хронология на главните събития в правосъдната власт през сериозния месец май вижте:

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР