Пленумът на Висшия съдебен съвет обсъжда отстраняването на главния прокурор.

...
Пленумът на Висшия съдебен съвет обсъжда отстраняването на главния прокурор.
Коментари Харесай

Стоилов: Няма недосегаеми! Гешев: Целта е да се овладее съдебната власт |

Пленумът на Висшия правосъден съвет разисква отстраняването на основния прокурор.

Вносителят на предлагането - служебният правосъден министър Янаки Стоилов, подчерта при започване на съвещанието, че предлагането му се основава на данни и обстоятелства от отчета на вътрешния министър Бойко Рашков. В информацията се съдържат обстоятелства за осъществени от Гешев нарушавания, акцентира Стоилов. 

Той попита допустимо ли е, когато държавен орган упражнява пълномощията си, това да е интервенция? " Някои бъркат самостоятелност с недостижимост, а недосегаеми няма . Налага се аз да го направя, защото никой преди мен не го направи. Мотивите са три - тежки нарушавания, редовно несъблюдение и накърняване на правосъдната власт ", безапелационен е той. 

По думите на Стоилов изказванията на основния прокурор и представителя му Сийка Милева надвишават нормално съобщаване на информация. Това е в прорез с деполитизацията на основния прокурор. 

" Гешев демонстрира редовно безучастие по каузи за висши държавни длъжности, изборен метод по делото за КТБ, видеозаписът с кюлчетата злато и пачките евро. Макар да е със засилен публичен интерес, той не е дал информация по случаите. Липсва информация за формирани каузи. Това демонстрира липса на идентични критерии. Прокуратура на Република България би трябвало да проверява всеки сигнал за корупция ", добави той. 

Когато взе думата, основният прокурор Иван Гешев благодари за прочетената тирада. " Извинявам Ви се и скърбя, че сте заставен да подпишете това " , обърна се още той към Стоилов. 

" Този лист, а не отчет, е не за премахване, а за делегитимиране на Висш съдебен съвет и преодоляване на правосъдната власт. Благодаря на сътрудниците си, тъй като това, което се случва, е, тъй като прокуратурата работи. Прокуратурата си е свършила работата ", повтори той. 

От думите му стана ясно, че няма да взе участие в гласуването. Гешев изиска да разбере тъкмо с кои дейности е нарушил Конституцията, като акцентира, че в отчета има повече конкретика, в сравнение с в предлагането на Стоилов, само че тя " естествено е погрешна, а предлагането на Стоилов е едно " юридическо нищо ".  

" Тези въпроси са изяснявани от мен и са коментирани неведнъж. Прочетох, че Рашков дълго се е готвил, само че това, което виждам, е компилация от тези внасяни мнения във Висш съдебен съвет. Рашков посредством Стоилов е показал своите първоизточници - БХК, Съюз на съдиите на БГ, фондации и други ", сподели още Иван Гешев. 

Според обвинител №1 Стоилов твърди разнообразни неща, които се самоизключват. " Това приказва за непоследователност ", добави той. Относно отчета за върховенството на закона от Европейска комисия Гешев сподели, че бележки има за всички страни и че не може да носи отговорност за друга власт. 

Главният прокурор е безапелационен, че предлагането на правосъдния министър е засегнатост от вътрешния министър към правосъдната власт и че поради йерархична взаимозависимост, им пречи да упражняват пълномощията си по вътрешно разбиране. Гешев няколко пъти повтори, че това е политически акт и добави, че длъжностен министър слага условия какви би трябвало да бъдат решенията на Висш съдебен съвет. Гешев заподозря и интервенция на Божков, който, по думите му, желал смяна на Закона за правосъдната власт. 

Това е тестване за мен и тест за Висш съдебен съвет, значимо е да има изговаряне всъщност. Данните и обстоятелствата са ясни, сподели служебният министър на правораздаването минути преди старта на съвещанието. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР