Пленарната зала прие идеята на Възраждане за въвеждане на механизъм

...
Пленарната зала прие идеята на Възраждане за въвеждане на механизъм
Коментари Харесай

Разследване на главния прокурор по ``възрожденски`` - Политика

Пленарната зала одобри концепцията на " Възраждане " за въвеждане на механизъм за следствие на основния прокурор. Текстовете минаха със 117 гласа " за ", 20 " срещу " и 48 " въздържал се ".

Проектозаконът за промени в Закона за правосъдната зала влиза за повторно в Народното събрание. В 47-ото Народно събрание той обаче не стигна до зала, а през днешния ден, по предложение на Петър Петров от " Възраждане ", съумя да влезе в пленарна зала на първо четене.

В проектозакона на Костадин Костадинов, импортиран още в първия ден на 48-ото Народно събрание, се предлага основният прокурор да се проверява от неговата дясна ръка - ръководителят на Националната следствена работа . Според вносителите по този начин България щяла да се съобрази с рекомендациите на Венецианската комисия и да има дейно следствие на обвинител №1. Ако текстовете влязат в действие, то на процедура би означавало основният прокурор Иван Гешев да се проверява от зам.-главния прокурор Борислав Сарафов.

Председателят на парламентарната правна комисия Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС съобщи, че следствието било без значение, а текстовете възстановявали истински положения в Конституцията. Той съобщи, че конституционната промяна от 2015 променяла текстовете. Хамид Хамид пък иронично разяснява, че това се случило поради правосъдния министър на ГЕРБ, чието име не си спомнял - визирайки Христо Иванов. 

Искрен Митев от Политическа партия дефинира ГЕРБ като " огромен звяр " и попита: " Къде се е чуло и видяло вълкът да хвали ловеца? "

Бившият вътрешен министър в кабинета " Петков " Бойко Рашков съобщи, че останалите оферти в проектозакона - за самостоятелност на следователите, следва да бъдат прегледани деликатно. Лидерите на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи - Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ оповестиха, че ще поддържат текстовете.

Проектозаконът влезе преди измененията в Наказателно-процесуалния кодекс, препоръчани от Министерски съвет и Надежда Йорданова от " Демократична България ", в които се предлага механизъм за действително следствие на основния прокурор. Предстои залата да се произнесе по тях.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР