Пленарната зала на ПАСЕ. Още по темата Висши германски политици

...
Пленарната зала на ПАСЕ. Още по темата Висши германски политици
Коментари Харесай

Русия спира вноските си в Съвета на Европа до връщане на гласа ѝ в ПАСЕ

Пленарната зала на ПАСЕ.

Още по тематиката
Висши немски политици от ръководещите християндемократи желаят преустановяване на договарянията за участие в Европейски Съюз на Анкара

Съобщението беше публикувано в миг, когато управляващите в Анкара са в изострен дипломатически спор с няколко страни за агитирането на тяхна територия за присъединяване в референдума в интерес на президента Ердоган

Русия стопира финансирането на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), което е към 11 млн. евро годишно и е една трета от общата вноска на Руската федерация в бюджета на Съвета на Европа. Спирането на парите е съпроводено с ултиматум за преустановяване на глобите, наложени на страната в границите на организацията още през 2014 година като реакция на анексирането на Крим.

Решението

В известие на Министерството на външните работи на Руската федерация от вторник се споделя, че Русия обвързва прекъсването на заплащането на вноските си в бюджета на Съвета на Европа с настоятелната нужда за търсене на излаз от дълбоката рецесия " вътре и към ПАСЕ ". Това е декларирал заместник-министърът на външните работи Алексей Мешков на среща с генералния секретар на Съвета на Европа (СЕ) Турбьорн Ягланд на 3 юли в Страсбург. На нея Мешков в детайли е разяснил позицията на Русия да спре заплащанията, се споделя в известието.

Русия е един от петте огромни платци в бюджета на съдебна експертиза, като общата годишна вноска е към 40 млн. евро и е неделима за финансирането на Асамблеята, Комитета на министрите, Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) и другите органи на Европейски Съюз. По калкулации на Москва, към една трета от общата сума е за ПАСЕ.

Изостряне на връзките

Взаимоотношенията на Русия с парламентарната асамблея на Съвета на Европа в последните години внезапно се изостриха, откакто в интервала 2014-2015 година ПАСЕ одобри редица резолюции поради анексирането на Крим, с които лиши Русия от право на глас на сесиите – посредством " заледяване на правата за гласоподаване " на съветската делегация от 18 парламентаристи. Също по този начин беше замразено и правото на Русия да бъде показана в някои управителни органи на Асамблеята, както и присъединяване в наблюдателни задачи на организацията за изборите.

Стана известно, че още на 30 юни в телефонен диалог външният министър на Русия Сергей Лавров е уведомил Ягланд за решението на съветската страна да спре изплащането на вноските си в бюджета на съдебна експертиза за 2017 година до възобновяване в цялостен размер на пълномощията на съветската парламентарна делегация в ПАСЕ.

В изказването на съветското външно министерство от същата дата се споделя още, че отстраняването на съветските парламентаристи от присъединяване в идното одобряване в ПАСЕ на високопоставените длъжностни лица в съдебна експертиза като генералния секретар, неговия заместител, Комисаря по правата на индивида и съдии в Европейски съд по правата на човека, слага под въпрос тяхната легитимност в цялостния подтекст на връзките на Русия със Съвета на Европа.

Руската връзка в абсурда с ръководителя на ПАСЕ

Русия от дълго време заплашва да спре заплащанията, преди този момент тя изтегли парламентаристите си от присъединяване в асамблеята и спря да подава документи за акредитация. Сегашната остра реакция на Русия към ПАСЕ обаче се разяснява по-скоро през призмата на отстраняването на ръководителя на ПАСЕ Педро Аграмунт (Испания) след скандал поради негово посещаване през март в Сирия, проведено от депутати от Руската Дума. По време на това посещаване Аграмунт се срещна с Башар Асад.

След като абсурдът ескалира, Аграмунт се опита да изясни, че това е била частна аудиенция, а новината за нея била раздута от съветските медии, само че пък същите тези медии му опълчиха фотография по какъв начин слиза от аероплан на съветското Министерство на защитата в Дамаск.

По време на априлската сесия на ПАСЕ председателският съвет на асамблеята заяви, че смъква доверието си от ръководителя Педро Аграмунт, като на него повече не е разрешено да подхваща публични пътувания, да взе участие в срещи или да прави обществени изказвания от името на ПАСЕ в качеството на ръководител. Председателството на ПАСЕ съобщи, че стандартите и правилата на организацията са по-важни от всеки обособен член на управлението, както и че би трябвало да бъде предпазена честността на асамблеята. Към този миг регламентът на организацията не предвиждаше механизъм на оставка от изборна дължност, основаването на такава процедура бе задвижено точно по този мотив.

Председателският съвет на ПАСЕ се състои от ръководител и 20 заместници, ръководители на политически групи и ръководители на комисии и обезпечава интернационалните връзки на организацията и съгласува работата на комисиите.

Само преди седмица Педро Аграмунт, към момента в качеството си на прадседател, беше изключен от състава на фракцията на Европейската национална партия. Същевременно ПАСЕ утвърди с огромно болшинство процедура, която разрешава отстраняването от служба на ръководителя й. Въпросът ще се реши на октомврийската сесия.

" Русофобско лоби се пробва да ръководи ПАСЕ, за това свидетелстват опитите да бъде освободен господин Аграмунт от длъжността ръководител ", съобщи във вторник ръководителят на Съвета на федерациите Валентина Матвиенко, представена от ТАСС. " Защо да плащаме пари, с цел да следим русофобска нервност всеки ден? Това е погрешно ", споделя още тя.
В същото време Русия към този момент резервира присъединяване си в останалите органи на съдебна експертиза, в това число и в Европейски съд по правата на човека.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР