Племенницата на Никола Вапцаров, Мая Вапцарова, е дълбоко възмутена от

...
Племенницата на Никола Вапцаров, Мая Вапцарова, е дълбоко възмутена от
Коментари Харесай

Племенницата на Вапцаров възмутена от чалгата на Прощално, иска съд

Племенницата на Никола Вапцаров, Мая Вапцарова, е надълбоко възмутена от неотдавна появилата се чалга ария с текст по стиховете на "Прощално ", което българския стихотворец написа преди разстрела си.

"Догодина е 110-годишнината от рождението на Вапцаров. Аз се запитвам трябваше ли да се стига дотук? Къде е нашата добродетелност, съвест, какво става с нас, по какъв начин ще възпитаваме децата си? Та ние сме наследници на Орфей. Какво ще кажа на моите внуци, по какъв начин да ги дисциплинирам, на какво да ги изучавам, къде отива светът? Вапцаров е измежду 13-те, получили международната премия за мир. Какво тук значи някаква си персона...

"Това ли е нашата отговорност пред обществото? Ние вървим безметежно към една дивотия, която убива всички нас. Ние няма да оцелеем в тази дивотия. Като че ли възпроизводството на гаврата, на простотията в България става в някаква невероятна градация “, разяснява тя пред Българска национална телевизия.

"Човешката дивотия май към този момент стигна своя връх и ние безусловно нямаме никаква опция да преодолеем това, защото съвестта ни се изличава, изобщо етиката я няма и въобще обществото е тръгнало в отрицателна посока.... Не мога даже да ви приказвам за това какво в действителност съставлява цялото това нещо. Никъде по света нямаме за образец подобен тип обстановки. Също по този начин аз мога да я осъждам, без значение от всичко, за посегателство на авторските права над стихотворението „ Прощално “. Тя няма право да прави сходно нещо. Или по-скоро нейният екип няма сходно право ", показа Вапцарова в изявление пред "Монитор ".

"Никой не се е свързвал с нас. Да, премислям да диря правата си над стихотворението в съда. Но няма да осъждам нея, тя в действителност не е отговорна. Тя е единствено един реализатор. Трябва да се открие кой е създателят на музиката, на текста, на целия артикул и тогава да се търсят правата в способените институции ", съобщи още възмутената племенница на поета.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР