play pause stop mute unmute max volume / Интервю на

...
play pause stop mute unmute max volume / Интервю на
Коментари Харесай

Райна Манджукова: Приетият в Украйна Закон за образованието не е против националните малцинства



play pause stop mute unmute max volume / Интервю на Силвия Великова с Райна Манджукова Update Required To play the media you will need to either update your browser to a recent version or update your Flash plugin. Председателят на Народното събрание Димитър Главчев през днешния ден има среща с посланика на Украйна в България. На срещата ще бъде разискван признатия от Народното събрание на Украйна Закон за образованието.

Първостепенната задача на този закон е украинският език да се върне най-малко в институциите. Това изясни в изявление за предаването " Преди всички " на стратегия " Хоризонт " журналистът Райна Манджукова , която е бесарабска българка:

Как се усещаме ние, когато в някои от южните райони на България, влизаме в институции и в институциите се приказва на турски? Ние сме възмутени и сме възмутени с право. Същото се случва сега в Украйна. Дори украинският език да не се върне на улиците, най-малко да се върне в институциите. Това е задачата на закона. Той не е срещу националните малцинства. Именно самостоятелна Украйна е дала формалното право на българите, както и на другите 146 малцинства, приети от закона в Украйна, да учат родния си език. Абсолютно нищо законодателно не се е трансформирало за нас от приемането на този закон. Проблемът е, че продължава всеобщо да се приказва сред българите в Украйна, че няма смисъл децата им да учат български, като няма да учат в България. Сред бесарабските българи е публикувано мнението, че в случай че децата няма да учат в България, то те няма потребност да учат български език в учебно заведение.

Цялото изявление с Райна Манджукова можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР