play pause stop mute unmute max volume / Интервю на

...
play pause stop mute unmute max volume / Интервю на
Коментари Харесай

Започва кампания за ранно откриване на проблемен растеж при деца

play pause stop mute unmute max volume / Интервю на Валерия Николова с доктор Росица Стойчева Update Required To play the media you will need to either update your browser to a recent version or update your Flash plugin. В Университетската многопрофилна болница за интензивно лекуване „ Св. Марина “ във Варна през днешния ден ще стартира акция, която има за цел ранното разкриване и навременното лекуване на положение с проблематичен напредък. Кампанията се организира за първи път в България. 
В предаването " Хоризонт до обед " доктор Росица Стойчева – детски ендокринолог в болничното заведение, изясни:

Проблемът е доста сериозен, тъй като децата имат малко време да порастват и цялостен живот да живеят с резултата. При нас постоянно идват деца на възраст 15-16-17 години, които са обезпокоени от това, че растежът им е по-нисък, само че това е възрастта, в която към този момент сме безсилни да създадем нещо. Към този миг в тази възраст може само да диагностицираме дали има заболяване или не, което да е причина за ниския растеж, и да лекуваме него, само че за самия краен растеж към този момент е късно да се повлияе – най-добре е това да стане във възраст сред 3 и 9 години. Тогава сме мощни и тогава ни е времето да помогнем. Това е възрастта, в която родителите изчакват, надявайки се, че децата ще пораснат с пубертета.

По думите на доктор Стойчева, най-честите аргументи за проблематичен напредък са физиологични или фамилно закъснение в растежа, което не изисква лекуване, само че би трябвало да се направи оценка от експерт. Когато се дължи на заболяване, то може да бъде хронично заболяване, може да е ендокринно заболяване, може да е нетърпимост към една храна, може да са редки синдроми, аргументите могат да са доста, добави тя.

Д-р Стойчева акцентира, че родителите на деца, които порастват по-бързо или по-бавно, би трябвало да се извърнат към детски ендокринолог.

През третата седмица на месец септември ще се организира Ден на отворените порти, сподели още тя и добави: Това са центрове, в които родителите и децата могат да посетят детски ендокринолози за консултация – без записвания, без посоки. Това, което би трябвало да носят, са данните за растежа и тежестта на детето обратно и да се знае растежът на двамата родители. Тя изброи в кои дни къде тъкмо ще се проведат безплатните прегледи.

В рамките на акцията ще бъдат посетени над 10 регионални града най-малко 2 пъти за безвъзмездни оценки, измервания и съвещания. Не е належащо авансово записване. 

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР