play pause stop mute unmute max volume / Интервю на

...
play pause stop mute unmute max volume / Интервю на
Коментари Харесай

М. Кунева: Погрешно е срещу членството ни в Шенген и Еврозоната да се използва механизмът за правосъдие и вътрешен ред

play pause stop mute unmute max volume / Интервю на Диана Янкулова с Меглена Кунева Update Required To play the media you will need to either update your browser to a recent version or update your Flash plugin. Законът за антикорупция се появи, тъй като работата на актуалните закони и институциите, които ги ползват, беше регистрирана като незадоволителна, както от нашите европейски партньори (които в действителност са по-бдителни от нас, това е положението), по този начин и от неправителствения бранш, това сподели в изявление за предаването „ Неделя 150 “ Меглена Кунева , ръководител на „ Движение България на жителите “
Според Кунева при положителното ръководство законите се явяват като разследване на тактика, а в страната ни към този момент е насъбран и оценен опит от използването на нормативната база в региона на спора на ползи, проверяването на имуществото и имуществените заявления и отнемането на незаконно добитото имущество. Въз основа на този опит е създадена обновена преди 3 години тактика.

Бившият вицепремиер прикани още дебатът за антикорупционното законодателство  - да бъде воден с повече причини, с повече успокоение и с повече обща национална цел.

Меглена Кунева акцентира, че проектозаконът е за предварителна защита на противозаконното обогатяване по високите етажи и не е углавен, а административен.

Вече 5 или 6 години ние продължаваме да стоим със в този момент съществуващата несъответстваща обстановка и да се опитваме да измислим закон, който задоволява всички. Хайде да създадем крачката да има подобен административен закон и да забележим по какъв начин той работи в идващите две или три години. И тогава, в случай че той има резултати, отлично, в случай че няма – да създадем нужните стъпки, с цел да работи още по-добре. Междувременно да има тренирани хора, които да могат да реализират това административно следствие, и да не се задоволяваме единствено с този закон. Да погледнем Наказателния кодекс, да погледнем други закони, публичните поръчки. Това е същинската битка с корупцията. Това основава среда, а в този момент този закон в действителност няма среда, в която работи.

Според нея има нужда и от смяна в Наказателния кодекс, където би трябвало да залегнат още по-стриктни текстове за корупцията, която към този момент е разпозната като закононарушение.

Кунева напомни и дискутираните благоприятни условия за отстрани на наказателното гонене за по този начин наречения „ деен рушвет “:

Когато в Наказателния кодекс не си заплашен от това, давайки пари, след това да докладваш, да подадеш сигнал, че си влезнал в тези взаимоотношения, когато се знае това, доста хора, които получават рушвет, евентуално биха се замисли, че могат да бъдат, по този начин да се каже, издадени и да бъдат глобени.

В разбора си на поставения под въпрос от дипломати от западно-европейски страни апел за участието на България в Шенген и Еврозоната на ръководителя на Европейската комисия, някогашният еврокомисар акцентира:

Винаги съм била праволинейно на позицията, че механизмът за правораздаване и вътрешен ред не може да се употребява като оръжие против страната, против участието на България в Шенген и в Еврозоната.

Според нея всичко друго може да бъде подобен инструмент, в това число и еврофондовете, само че, когато става въпрос за сигурност, механизмът: Просто е безусловно неправилният инструмент. Това значи, в случай че не сте си платили налозите, да не можете да получите първа помощ, в случай че сте извънредно болен.

В умозаключение Меглена Кунева изрази страдание, че страната ни е „ изгубила движение “ и не е разискала задоволително по този начин наречените сюжети за развиването на Европа, за разлика от други 18 страни-членки на Европейския съюз, които са създали лични „ бели книги “ по сюжетите за бъдещето на Европа.

Цялото изявлението на Меглена Кунева за предаването „ Неделя 150 “ може да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР