play pause stop mute unmute max volume / Интервю на

...
play pause stop mute unmute max volume / Интервю на
Коментари Харесай

Крум Зарков: Антикорупционният законопроект на управляващите няма да проработи

play pause stop mute unmute max volume / Интервю на Диана Янкулова с Крум Зарков Update Required To play the media you will need to either update your browser to a recent version or update your Flash plugin. Корупцията се шири на всички места в България – това, за жалост, не е вест. Един закон може ли да я пребори „ от раз “? Надали. Но в случай че сме правилни на поговорката „ Рибата се вмирисва откъм главата “, може би би трябвало да стартираме оттова и то да стартираме твърдо. Това сподели в изявление за предаването " Неделя 150 " по „ Хоризонт “ националният представител от Българска социалистическа партия Крум Зарков .
Депутатът изрази убеждението на сътрудниците си от лявата част на Народното събрание, че антикорупционният законопроект на ръководещите няма да проработи, освен поради съществуване или не съществуване на политическа воля, а поради заложените в него процесуални клопки.

Зарков очерта като едно от най-съществените концептуалните разлики сред антикорупционните законодателни оферти на ГЕРБ и Българска социалистическа партия това, че съгласно държавното управление би трябвало да се акцентира на предварителната защита, а съгласно левицата е належащо да се ускори наказателното следствие и гонене:

Защото за предварителна защита можем да приказваме за учениците и катаджиите, само че какво значи предварителна защита за министър, народен представител? Как се „ превентира “ някой, който към този момент е на върха на една кариера?

Според народния представител от левицата е значимо да се отговори ясно на алтернативите дали антикорупционният орган ще може да проверява, или не, дали този орган ще е предпазен, или ще се стреми към някакво наказване, дали неговият ръководител ще бъде назначаван от органи отвън контрола на изпълнителната власт, или не.

За слушателите на БНР Зарков проучва и просветителните промени, като акцентира, че Законът за предучилищното и учебното обучение е предмет на разногласия и напомни, че към момента не са създадени редица залегнали в него подзаконови нормативни актове и че Българска социалистическа партия го е атакувала пред Конституционния съд.

Според депутатът в дебатите за просветителната промяна: Забравяме да си зададем огромния въпрос, който е: какво би трябвало да се случи с един възпитаник, когато информацията към този момент е налична отвред и той би трябвало по-скоро да се учи да работи с нея, в сравнение с да я наизустява. И когато всичко ви е на един клик разстояние, може би и задържането в класната стая е по-трудно.

В коментар за неприемането на законодателните оферти на Българска социалистическа партия в региона на храните Зарков означи, че ще е триумф за страната и българските производители, в случай че в разработваната от държавното управление проектонормативна база в региона на храните бъдат взети поради въпросите, сложени в отхвърления от Народното събрание законопроект за храните на левицата, измежду които: условието в огромните вериги с оборот над 2 милиона лв. да има избран % български производители на млечни творби, на плодове и зеленчуци, с което им се обезпечавам място на щанда до другите по-добре субсидирани европейски производители; ръководене на огромния проблем с двойните стандарти на храните в Европа; превъзмогване на несправедливостта производители от други европейски страни да получават в пъти по-големи дотации, което прави българските им сътрудници де факто неконкурентни.

В заключителната част на изявлението Зарков напомни, че в качеството си на член на правната парламентарната комисия е взел участие в чуването на претендентите за членовете на Висшия правосъден съвет от парламентарната квота и изрази позитивно отношение към демонстрирания от тях потенциал, само че акцентира, че решението за избора им с квалифицирано болшинство, взето за да не може една-единствена политическа мощ да наложи всички претенденти, основава риск да не бъде определен някой или някои. Помните – основен правосъден контрольор не беше избиран в продължение на 3 години поради това условие. Надявам се да не се стигне до такава степен, означи Зарков.

Цялото изявление на Диана Янкулова с депутата от Българска социалистическа партия Крум Зарков можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР