play pause stop mute unmute max volume / Интервю на

...
play pause stop mute unmute max volume / Интервю на
Коментари Харесай

Весела Чернева: Има нов дух на оптимизъм и вяра в европейския проект

play pause stop mute unmute max volume / Интервю на Таня Величкова с Весела Чернева Update Required To play the media you will need to either update your browser to a recent version or update your Flash plugin. Има един нов дух на оптимизъм и религия в европейския план. Това сподели в предаването „ Преди всички “ Весела Чернева – шеф на Софийския офис на Европейския съвет за външна политика, който през днешния ден провежда полемика на тематика “Популизмът като предизвикателство за европейския парламентарен ред “.
Всеки си показва този европейски план по друг метод – Франция по един, Германия по различен, Гърция – по трети, България – по четвърти. Дяволът ще бъде в детайлите. Кои от тези наши показа всички сме склонни да запазим и кои не. И да вземем за пример дали общото сред нас е точно концепцията за това, че ние можем да си разделяме както правата, по този начин и отговорностите. Днес излезе статистика, че Чехия има най-ниската безработица в целия Европейски Съюз. Там също предстоят избори и наподобява, че една популистка партия ще ги завоюва. Икономическият триумф, материалната страна на приобщаването към Европа наподобява не е задоволителна да убеди чешкото общество, че би трябвало да гласоподава за проевропейска партия. Има много неща, които ние просто не обясняваме или най-малко заобикаляме да приказваме. /.../ Адаптацията, измененията на тези партии от ден на ден вървят към един евроскептицизъм, като той е подплатен и с ксенофобия, потребление на страха от чужденците и така нататък

Чернева разяснява още: От една страна популистката вълна сякаш отмина и ние малко се поуспокоихме. Френските избори внесоха още веднъж оптимизъм в европейския план. От друга страна ни предстоят няколко референдума и няколко избори, през които Европа ще би трябвало да мине. Т.нар. популистки антиевропейски партии не престават да са мощни, те надалеч не са изгубили своя капацитет да ни тормозят и да въздействат отрицателно върху европейския дневен ред. Това е практическата причина. Малко по-широката причина е, че ние постоянно използваме думи като популизъм като синоними на всички тези неща, които на тези, които имат вяра в европейското единение, не им харесват. Използваме ли верните думи за това, което става към нас? Може би това е част от казуса – че ние не можем да го дефинираме.

Речта на Юнкер беше един апел за повече интеграция, за повече Европа, акцентира Весела Чернева и добави мнението си: Ако преди няколко години това можеше да бъде просто една официозна тирада, през днешния ден това е една много провокативна тирада. Разговорът за повече Европа наподобява някак по скоро като изключение в последно време. Това е нещо, което се надявам през днешния ден да обсъдим. 

Цялото изявление чуйте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР