Плавното нарастване на лихвите е неизбежно в рамките на 1-2%,

...
Плавното нарастване на лихвите е неизбежно в рамките на 1-2%,
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Плавното нарастване на лихвите е неизбежно

Плавното повишаване на лихвите е неизбежно в границите на 1-2%, предвижда основният изпълнителен шеф на Световната банка Кристалина Георгиева в особено изявление за българските медии. Според нея България има огромен късмет да влезе в еврозоната, само че би трябвало да поработи по възстановяване на изискванията за бизнес у нас и да оправи с бедността.

 Кристалина Георгиева, основен изпълнителен шеф на Световната банка: Един от главните проблеми, пред международната и българската стопанска система сега е задлъжнялостта.
Затова даже лекото повишаване на лихвените проценти в световен аспект, може да докара до съществени проблеми, предвижда основният изпълнителен шеф на Световната банка Кристалина Георгиева.
Кристалина Георгиева, основен изпълнителен шеф на Световната банка: За 10 години при ниски лихвени проценти, доста страни, доста компании се нагълтаха с дълг даже дребни покачвания на лихвения % могат да основат огромни проблеми.
Затова и Световната банка към този момент мисли за финансов буфер. На пролетната сесия на групата от институции, която се организира във Вашингтон беше взето решение за рекордно нарастване на капитала с 13 милиарда $. Сумата ще бъда употребена за справяне с бедността, само че единствено при образуване на запас.
Кристалина Георгиева, основен изпълнителен шеф на Световната банка: Отиваме към резистентен финансов модел и сътворяваме финансов буфер, тъй че в моменти на рецесии, когато се появи потребност от внезапно увеличение на финансирането, ние можем да го създадем.
Георгиева е безапелационна, че все още България освен не се нуждае от финансово избавяне, а имам положителни макроикономически индикатори, които могат да я вкарат в Еврозоната. Трябва обаче съществено да се работи за възстановяване на бизнес средата у нас.
Кристалина Георгиева, основен изпълнителен шеф на Световната банка: България от позиция на прогнозите за растежи, от позиция на стабилността на стопанската система наподобява доста добре. Това не значи, че би трябвало да се успокоим и да не подхващаме никакви промени, ние си знаем проблемите.
Георгиева беше безапелационна, че се уголемява ножицата сред небогати и богати.
Кристалина Георгиева, основен изпълнителен шеф на Световната банка: Най-бедните 10 % жители на Европа са станал по-бедни, това е доста проблематично, това е доста съществено.
Георгиева даде образец със София и Северозапада. Докато столицата се развива добре, Северозападна България остава най-бедния район в Европа.
Кристалина Георгиева, основен изпълнителен шеф на Световната банка: Там където има неприятни условия за вложение има слабовати компании, те основават неприятни работни места. Лошото работно място е като неприятното учебно заведение. То смъква потенциала на хората.
Георгиева посочи, че след нарастване на капитала Световната банка ще разполага с 100 милиарда $ годишно за финансиране. Очаква се точно свързанността ни със Западните Балкани да бъде един от прироритетните планове.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР