Плавно ускоряване на инфлацията и поскъпване на жилищата в следващите

...
Плавно ускоряване на инфлацията и поскъпване на жилищата в следващите
Коментари Харесай

Плавно ускоряване на инфлацията и поскъпване на жилищата прогнозира БНБ

Плавно ускорение на инфлацията и повишаване на жилищата в идващите месеци прогнозира Българската национална банка в новото издание на своя “Икономически обзор ”.

Причина за предстоящото повишаване на парцели е засиленото търсене заради по-големия интерес от страна на семействата, съгласно наблюдения на Национален статистически институт от януари 2021 година В края на 2020 година цените на жилищата са нарастнали във всички огромни градове, защото кредитната интензивност се е повишала на фона на намаляване на лихвите и таксите, споделят от Българска народна банка. Освен това се натрупвали спестявания, а липсвали други възможности за вложението им. Така общо за предходната година цените на жилищата се качват с 4,6% на годишна база. В момента цените на имотния пазар общо са единствено с 8,2% по-ниски от пика им в края на 2008 година

В същото време централната банка отбелязва следен спад на потребителските заеми и такива за капиталови цели поради икономическата неустановеност и стягането на изискванията от банките. След изтичащите периоди по мораториума върху заплащанията има вероятност да се усили делът на необслужваните заеми, което може да докара до покачване на лихвените проценти по новите заеми, предвижда Българска народна банка

Доходността при депозитите ще се задържи на исторически ниското си равнище до края на третото тримесечие, считат още централните банкери. Въпреки това спестяванията в банките ще продължат да нарастват.

Възможно е в допълнение намаляване на равнищата на поддържаните от банките свръхрезерви по сметки в Българска народна банка. Заради високата ликвидност в банковата система и забавящия се напредък на заемите за частния бранш банките ще търсят по-доходоносни благоприятни условия за вложение на свободните си ликвидни средства посредством нарастване на задграничните си активи и на портфейлите си от ДЦК на българското държавно управление.

Очаква ни и гладко ускорение на инфлацията поради покачването на интернационалните цени на храните и петролните артикули. И в първите месеци на годината наблюдавахме покачване на инфлацията. Храните обаче към този момент не нарастват с такива темпове, както през предходната година.

Условията на пазара на труда и икономическата интензивност ще не престават да се усъвършенстват. От края на предходната година безработицата спада, а заплатите се подвигат.

Според централната банка действителният Брутният вътрешен продукт ще нарасне с постигането на колективен имунитет против COVID-19 през идващите месеци. Тенденциите в стокообмена и интернационалната обстановка посочват за забележителен растеж на външното търсене на артикули и услуги през лятото, само че той ще е главно поради ниската база през предходната година.

Ако пандемията успее да се овладее, салдото на страната ще остане на плюс през първата половина на 2021 година При осъществяване на плануваното нарастване на приходите от туризъм и транспортни услуги бюджетът би трябвало да се усили през третото тримесечие. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР