Плаващи сметища са се образували и по поречието на река

...
Плаващи сметища са се образували и по поречието на река
Коментари Харесай

Още едно плаващо сметище. Този път по Места |

Плаващи сметища са се образували и по поречието на река Места и притоците ѝ в Якоруда, Разлог и Белица, заяви БНР.

Тези общини са застрашени от екологична рецесия поради нерегламентираните сметища по поречието на реките. Това е и следващият случай на замърсяване на реки след случилото се по край Своге и на .

" Много неприятна панорама, даже е обидно ", бе коментарът на кмета на Белица Радослав Ревански.

В началото на годината във Водноелектрическа централа " Своге " се образува плаващо бунище, а отпадъците заемаха повърхност от съвсем 12 декара. Като причина бяха посочени изобилните дъждове при започване на януари. По-късно регионалният шеф на София Илиян Тодоров съобщи, че речните корита на реките, намиращи се отвън урбанизирани територии, не са почиствани повее от 30 години.

Няколко дни по-късно плаващо бунище се образува и поречието на р. Струма покрай Невестино. Министърът на околната среда Емил Димитров обвини общината за замърсяването. Кметът на Невестино Димитър Стаменков пък съобщи, че отпадъците идват от Земен.

Тогава държавното управление отпусна 220 хиляди лева за почистването на отпадъците.

През 2020 година  бяха санкционирани за над 243 хиляди лева поради замърсяване с боклуци. По закон за нерегламентираните сметища в урбанизираните територии дават отговор кметовете, а за тези отвън тях - регионалните шефове.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР