Plattenbau в Германия, Wielka Płyta в Полша, Panelák в Чехия,

...
Plattenbau в Германия, Wielka Płyta в Полша, Panelák в Чехия,
Коментари Харесай

Панелните блокове: Историята на масовото жилищно строителство в Съветския съюз

Plattenbau в Германия, Wielka Płyta в Полша, Panelák в Чехия, Panelház в Унгария и Панелки в някогашния Съветски съюз (включително и у нас) сглобяемите панелни структури носят разнообразни имена в цяла Европа, написа Zupagrafika.
Прочетете още
Nезависимо дали на Запад или зад Желязната завеса, тяхната цел постоянно е била една и съща: бързо и ефикасно обезпечаване на нови домове за възходящото градско население след Втората международна война.

В края на 50-те години " По един апартамент на семейство " става, с декрет, приоритет за комунистическата партия и нейния първи секретар Никита Хрушчов.

Сглобяемото произвеждане среща изключително плодородна почва в интервала след Втората международна война, с цел да се оправи със следвоенната жилищна рецесия в Съюз на съветските социалистически републики. Строителната система трябвало да стане по-евтина и по-бърза. В резултат на обширни опити с нови технологии за авансово произвеждане, дизайнът, механически разказан като K7, се оказва най-рентабилното решение. Системата първо била тествана в московския квартал Черемушки, а по-късно копирана в други микрорайони към града.

Новите жилищни здания в действителност се оказват положително и бързо решение за дефицита на домове и отразяват следвоенните модернистични фантазии за егалитарно общество.

Докато Западна Европа постепенно редуцира системата за сглобяема панелна структура до края на 70-те години, от ден на ден и повече " заводи за къщи " стартират да се появяват в покрайнините на градовете и селските региони в Централна и Източна Европа, което довело до основаването на напълно нови градове, направени благодарение на LPS (система с огромни панели). Тази новаторска строителна система бележи началото на нова епоха в градоустройството и слага началото на същински жилищен взрив.

Сградите са изграждани панел по панел от общоприети детайли, създадени във фабриките. След това панелите били превозени от " фабриките за къщи " (обикновено ситуирани покрай строителните площадки на новите квартали) и съединени на място. От WBS 70 в Източен Берлин до VVÚ-ETA в Прага и W-70 във Варшава до брежневката на Съюз на съветските социалистически републики (вид структура, кръстена на водача на комунистическата партия Леонид Брежнев), панелното строителство било приспособено към потребностите на съвсем всеки регион.

Въпреки че бъдещето на някои от тези структури остава нестабилно, сглобяемите панели не са просто светиня от предишното. Модернизираните разновидности на системите, създадени в някогашния Съюз на съветските социалистически републики, към момента се употребяват, обслужвайки милиони поданици на градовете и до през днешния ден.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР