Платих 120 хиляди лева за нов апартамент във Възрожденци“ и

...
Платих 120 хиляди лева за нов апартамент във Възрожденци“ и
Коментари Харесай

Платих 120 000 лева за нов апартамент и започнаха мъките! После дадох още 130 000

„ Платих 120 хиляди лв. за нов апартамент във „ Възрожденци “ и бях удовлетворен от цена, разположение, етаж, панорама. После започнаха тъгите с плочки, майстори, окачени тавани, обзавеждане. Похарчих още 130-140 хиляди лв., с цел да кажа, че имам първокласно жилище в Кърджали, и това на цени отпреди година и половина. Сега е още по-страшно “, споделя пред „ 24Родопи “ Ферди Емин, като акцентира: „ Майсторите са огромен проблем – и като възнаграждение, и като осъществяване на работата. Направо ми взеха здравето “.

Две почивки в Тунис олинклузив за седмица коства едно боядисване на студио от 40 кв. м. Цената включва латекс, мечета, четки и най-много надницата за занаятчия. Сметката става ясна след обзор на цените на най-популярните бои в профилираните магазини, както и ценоразписите в уеб страниците за строителни интериорни услуги в интернет. Изчислението е на база най-евтините материали. В момента отмора от 8 дни със аероплан и олинклузив до Египет или Тунис на last minute върви сред 800 и 1000 лева

Консултант в профилиран магазин изяснява, че площта за боядисване се пресмята, като умножиш площта на тавана по три. Така, в случай че таваните са равни на 40 кв. м, това прави 120 кв.м за покриване с багра. Според ценоразписа на един от уеб страниците на строителна компания 5 лева за 1 кв.м коства полагането на багра една ръка, а за 2 ръце отива на 10 лева на квадрат.

Така единствено с цел да ти се белнат стените, без шпакловка и грундиране, ще би трябвало да приготвиш за труд 1200 лева Прибавяме и близо 300 лева за 2 кутии от по 17 л. за бял български латекс, който сега се предлага по 148 л. с заричане, че литър покрива 14 кв. м.

Още близо 30-40 лева за четки и мечета плюс покритие за пода и мебелите от 3-4 лева Още 20-ина лева за легени за разреждане на латекса. Общата сума в най-евтиния вид излиза към 1600 лева

В нея не влизат възможни разноски за кафе, почерпки с ракия и впрочем екстри за помиряване на „ ВИП персоната в работен гащеризон “.

Мнозина, дръзнали да създадат вкъщи ремонт, свързват този интервал от живота си с действителен призрачен сън.

Основната причина за тази „ брадва “ се крие в цената на работната ръка, която е скочила с 50% по отношение на 2019 година Това разяснява за „ Телеграф “ Жоро Коларов, механически уредник в компания за услуги в областта на интериорното строителство.

„ През 2019 година цените бяха с 50% по-ниски за труд, което значи, че в случай че ремонтът на една баня преди 4 години е коствал 3200 лева, в този момент се стартира от 5 хиляди лева “, изясни Коларов.

В момента минималната работна заплата към този момент е близо 1000 лева, на която се обезпечават множеството от сферата в строителството.

Тя се надгражда със 70% от цените за съответната услуга. Например от 5 лева за боядисване 3,50 взема майсторът, 1,50 лева са за компанията. Така майсторите могат да си докарат до 4 хиляди лева на месец, а те за по-малко няма да работят.

Според работодатели в сектора майсторите към този момент са се трансформирали в същински мрънкала, които не стопират да изискват от шефовете си. Причината е дефицитът на квалифицирани служащи в строителството и компаниите си крадат служащите.

Малцина са и тези, които са лоялни и виновни. Най-често към главния ангажимент майсторът си обезпечава паралелна работа, тъй че с изработката на една баня си подсигурява няколко бона за малко време.

Тези, които работят на черно, нямат към този момент интерес да бягат на Запад, тъй като не могат да крадат, е обществена загадка в сектора.

Все повече са образците с „ майстори “, които подбиват цените с 30% за ремонт на покриви и откакто направеното от тях падне или дъждът продъни още веднъж покрива поради по-малко вложени или некачествени материали.

Така заемът, който поръчителите са взели за ремонта, става двоен, тъй като най-после се обръщат към бяла компания, която поправя провалите на още по-високи цени.

Дефицитът на съзнателни служащи в бранша на услугите е присъщ освен за България, а за цяла Европа и Америка, уверен е Коларов.

Трябват ни хора от Азия, Северна Африка или Венецуела, тъй като европейците от Молдова са към този момент същите като нашите, твърди той.

Според него даже турските строители, които са били същински образец за почтеност преди 2007 година, към този момент не са същите. Не инцидентно огромна част от личния състав в турските хотели към този момент е от Венецуела, посочи той.

Според Димитър Дарандашев, притежател на строителна компания, цената на ремонта двойно пораства, в случай че клиентът мине през интериорно студио за план.

Според него ръката бяла багра към този момент потегля от 7 лева на кв. м и стига до 10 лева на кв.м. Дарандашев сподели, че положителните майстори избират да работят на черно, тъй като се избавят от наложителния надзор.

Ценообразуването се прави по остарялата скица, цената на материалите да е почти колкото труда. Ако плочките и лепилата костват 3500 лева, толкоз се желае и за труд. Колкото е по-скъп кварталът, толкоз по-скъп излиза ремонтът.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР