Платформите за генеративен изкуствен интелект, сред които е и чатботът

...
Платформите за генеративен изкуствен интелект, сред които е и чатботът
Коментари Харесай

Изкуственият интелект може да предизвика сериозни трусове на пазара на труда

Платформите за генеративен изкуствен интелект, измежду които е и чатботът " ЧатДжиПиТи " (ChatGPT), може да провокират " съществени земетресения " на пазара на труда, оповестиха създателите на проучване, извършено от специалисти към американската капиталова банка " Голдман Сакс " (Goldman Sachs), заяви Българска телеграфна агенция. 

Анализът на пазарите на труда в Съединени американски щати и Европа е посочил, че две трети от работните места може да бъдат автоматизирани, най-малко до известна степен.

При множеството от специалностите, които са изложени на риск в Съединени американски щати, изкуственият разсъдък може отчасти да размени сред 25 на 100 и 50 на 100 от чиновниците, се споделя в заключението на анализаторите. Те показват, че в международен мащаб до 300 милиона работни места е допустимо да бъдат наранени от навлизането на изкуствения разсъдък. Използването му обаче може също по този начин да подтиква продуктивността на труда и " с времето " да докара до увеличение на световния брутен вътрешeн артикул с до 7 на 100, се споделя в отчета на " Голдман Сакс ". В него се показва, че някои работни места ще бъдат наранени в по-голяма степен от изкуствения разсъдък спрямо други. Например специалностите, при които се изисква полагането на тежък физическа труд, е по-малко евентуално да бъдат наранени доста.

В Съединени американски щати максимален дял от работните места, които биха могли най-бързо да бъдат автоматизирани, са в региона на помощните административни действия в частния и държавния бранш (46 на сто), в правната сфера (44 на сто), следвани от работните позиции в архитектурата и инженерните действия (37 на сто). В бранша на финансовия бизнес е допустимо да бъдат сменени 35 на 100 от работните позиции, съгласно специалистите на " Голдман Сакс ".

Данните за Европа рисуват сходна картина. Най-засегнати от изкуствения разсъдък може да се окажат работни позиции при помощните административни действия (45 на сто), а минимум - тези, които са свързани със занаятчийството (4 на сто). 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР