Платформата за краткосрочно настаняване Airbnb спечели днес победа срещу френските

...
Платформата за краткосрочно настаняване Airbnb спечели днес победа срещу френските
Коментари Харесай

ЕС реши: Airbnb не е туристическа услуга

 Платформата за краткосрочно настаняване Airbnb завоюва през днешния ден победа против френските хотелиери в Европейския съд, който реши, че платформата за краткосрочно отдаване чартърен на частни жилища не може да бъде принудена да се преценява с разпоредбите на сътрудник по недвижимите парцели, съобщи Агенция Франс Прес.

Съдът уточни, че активността на Airbnb би трябвало да се дефинира като " услуга на осведомителното общество “, до момента в който съгласно Асоциацията за настаняване и професионален туризъм, по чийто иск бе заведено делото, тя би трябвало да квалифицирана като на сътрудник по недвижимите парцели, напомни организацията, представена от БНР.

През 2018 година бе импортиран иск против Airbnb в районен съд за това, че платформата не съблюдава локалните разпореждания за регистрация на парцели, употребявани за отдаване чартърен.

Градските управляващи обявиха тогава, че 20 000 жилищни парцела са пренасочени за туристически и други цели от 2013 година, а това е нараснало натиска върху жилищния пазар за локалните поданици.

Airbnb твърди, че като цифрова платформа, чиято централа е в Ирландия, услугите й за свързване на отдаващи и наемащи жилища се контролират от законите, защитаващи свободното придвижване на услуги в Европейски Съюз.

Парижкият съд се обърна към Европейския съд за обяснение дали казусът е подобен.

Юридически консултант на Европейският съд в Люксембург поддържа през април мнението на Airbnb, като направи умозаключение, че платформата " не упражнява надзор върху основни процедури на даването на услугите, предложение от потребителите на платформата и по тази причина предлаганата услуга се дефинира като " услуги на осведомителното общество “.

Решението на Европейския съд е в цялостно несъгласие с анти-Airbnb пакета ограничения, прокаран от Менда Стоянова от ГЕРБ без спор на две четения в българския парламент.

Вчера Народно събрание гласува хората, които отдават чартърен жилища в такива плаформи, да заплащат от 25 до 250 лв. патентен налог за всяка стая. Преди две седмици пък бе утвърдена наредба, задължаваща притежателите на такива парцели да ги запишат в националния указател за местата за настаняване.

Родната законотворческа мисъл одобри и текст, съгласно който в случай че са налице систематични нарушавания на онлайн платформата (Airbnb, Booking, Facebook) и тя разгласява нерегистрирани жилища, достъпът до нея може да бъде спрян. Такава мярка можела да се приложи с искане на министъра на туризма към Софийския градски съд. При първо нарушаване прекъсването на онлайн платформата щяло да е до 14 дни, а при наново - до 30 дни.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР