Платформата Визия за България връща като политически приоритет образованието. Това

...
Платформата Визия за България връща като политически приоритет образованието. Това
Коментари Харесай

Ирена Атанасова: Средства от учебници можеха да се пестят за технологично оборудване на училищата

Платформата " Визия за България " връща като политически приоритет образованието. Това сподели депутатът от Българска социалистическа партия Ирена Анастасова пред " Хоризонт ". Тя удостовери, че предложенията на левицата включват финансов план за безплатните детски ясли и детски градини:

" Когато гласувахме бюджета за настоящата 2018 година също имахме сходни планове, по този начин, както имахме планове за това еднократната помощ за родителите на деца във втори, трети и четвърти клас, да бъде такава, каквато е в първи клас – за потегляне на учебно заведение на 15 септември. Тогава бяхме пресметнали 30 милиона. Мнозинството реши, че и тези 30 милиона са непотребни или че ги няма, а дадохме 2 милиарда за саниране. "

" Образованието беше подценявано. Сега пристигна време да кажем, че в случай че желаеме децата да овладяват български език, да могат в първи клас да знаят български език, с цел да могат да учат добре и да могат да се интегрират добре, то те би трябвало наложително да бъдат на детска градина, само че доста от родителите не могат да си го разрешат. Ако желаеме да имаме образована нация, ние би трябвало да намерим тези средства и децата да бъдат на детска градина гратис, изключително в наложителната предучилищна възраст ", разяснява Атанасова.

Икономическите ползи са доста мощни в перото от системата на образованието, включващо учебниците, посочи Ирена Атанасова и стимулира предлагането на Българска социалистическа партия да се върне още веднъж моделът с един учебник по предмет:  " Тези средства, които в този момент се хвърлят за учебници, можеха да не са толкоз. Можехме да сме икономисали и да имаме, най-малко в доста от учебните заведения, модерни средства за връзка, модерни технологии – таблети и така нататък Можехме да го имаме, а го нямаме. "

Във Визия за България са откроени две съществени задания за образованието - обсегът и качеството на образованието, акцентира Ирена Атанасова. По думите й, така наречен механизъм за разширение на обсега на децата е сработил дотолкоз, доколкото са се присъединили единствено учебните екипи и учителите още веднъж са били оставени сами да обикалят по адреси, с цел да притеглят повече деца в учебно заведение. Атанасова и дефинира информацията на Министерство на вътрешните работи за върнатите деца в учебно заведение със съдействието на органите на реда като смехотворна: „ Че 1 400 служители на реда са завели за ръка 12 000 деца в учебно заведение. Няма здравомислещ човек, който да не е наясно, че това не е небивалица. “
Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР