Платформата Световен театър в София 2020 предстои от 13 до

...
Платформата Световен театър в София 2020 предстои от 13 до
Коментари Харесай

Световен театър в София 2020 - дигитална селекция на театрални спектакли

Платформата Световен спектакъл в София 2020 следва от 13 до 24 ноември. Този път изданието ще бъде напълно цифрово. Платформата предлага цифрова селекция на театрални спектакли, очертаващи естетическия профил на европейската сцена през последните две десетилетия. Всички спектакли са налични на viafest.org.

" Много се радваме, че след известно закъснение Световен спектакъл в София ще се организира. Знам, че театърът е изкуство на живото прекарване, само че има нещо което е доста значимо в тази обстановка - да усетим част от една доста по-голяма, по-глобална и в прочут сисъл по-актуална театрална обстановка ", споделя Деница Езекиева от уредниците.

По думите ѝ забавното тъкмо в това издание на Световен спектакъл в София е, че има две български заглавия. В специфичното цифрово издание тази година има продукции и на български създатели, работили в чужбина - „ Дом №13 " на режисьора Теди Москов с присъединяване на Самуел Финци в Талия спектакъл - Хамбург. Ще бъде показана снимана версия на този театър.
Ще бъде показана и класиката „ Лебедово езеро " на Норвежката национална опера и балет, с присъединяване на българския балетист Калоян Бояджиев.
Програмата ще приключи с In memoriam за Димитър Гочев, сложил „ Хамлетмашина " от Хайнер Мюлер през 2007 година и взел участие като артист в този театър на Дойчес спектакъл.

Ще бъдат показани и трите популярни пиеси на Чехов, на който тази година честваме 160 година от рождението - „ Чайка ", „ Три сестри " и „ Вишнева градина ". Пиесите ще бъдат показани в мощни театрални тълкования от немска, румънска и белгийска продукции.

В програмата се демонстрират другите лица на театъра през днешния ден - и спектакли върху типичен и модерни текстове, и театралната антропология на Еуженио Барба, и политическият спектакъл на Мило Рау, и разширяващите се територии на театралността при актуалния балет, а също при актуалния цирк.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР