Платформата стартира новаторска кампания за грамотност в помощ на дипломиращите

...
Платформата стартира новаторска кампания за грамотност в помощ на дипломиращите
Коментари Харесай

Новаторство: "Как се пише?" подготвя зрелостниците в социалните мрежи

Платформата започва новаторска акция за просветеност в помощ на дипломиращите се дванайсетокласници. Под надпис " Животът няма " аУтокорект " на 27 март, 50 дни преди държавния зрелостен изпит (ДЗИ) по български език и литература, стартира издание на задания и правила в първото по рода си цифрово пособие. Тo е особено ориентирано към повишение на резултатите от матурата и се осъществя в една от най-актуалните измежду младежите обществени мрежи – Threads, част от групата на Meta.
 
Организатори на самодейността са доктор Павлина Върбанова, основателка на " Как се написа? ", Доротея Николова, учителка по български език и литература, и организация Huts Group, отпред с креативните шефове Иван Ланджев и Драгомир Дончев. Благодарение на силата и творчеството на екипа на Huts Group най-популярната през последните 12 години платформа за просветеност " Как се написа? " има профил в Threads.
 
 Миналата година резултатът на матурите по БЕЛ за първи път слезе под 4,00. Ако наклонността се резервира, скоро междинният триумф ще стане в действителност междинен (3) Миналата година резултатът на матурите по БЕЛ за първи път слезе под 4,00. Ако наклонността се резервира, скоро междинният триумф ще стане в действителност междинен (3) Източник: Ideashub
Там ежедневно разгласява тестови въпроси, правила и образци в жанр, непосредствен до попкултурата, която вълнува множеството представители на поколението Z – хората, родени сред 1996-а и 2010 година. За болшинството от тях това е първото място онлайн, където поддържат връзка главно посредством писане, тъй като считат Фейсбук за демоде, а Instagram не разчита толкоз на текст в връзката.
 
Тревожна наклонност
 
Мотивацията на основателите е да оказват помощ да се преодолее непрестанно падащото ниво на просветеност у младежите. Миналата година бе регистриран най-ниският междинен триумф, откогато има наложителни матури по български език и литература (БЕЛ). За пръв път резултатът слезе под 4,00, слабите оценки са съвсем 18% и в случай че наклонността се резервира, скоро междинният триумф ще стане в действителност междинен (3), обръщат внимание те.
 
Сайтът " Как се написа? " е най-популярният онлайн указател за правописа, пунктуацията и граматичните правила в българския език. Проблемът е, че тези, които се нуждаят най-вече от помощта му, не го посещават, с изключение на в последния миг, когато към този момент е късно. Затова, щом поколението Z не отива при планината, планината ще отиде при него, дават обещание уредниците. Тийнейджърите, които по този начин или другояче съгласно възрастните непрестанно " си цъкат на телефона " и " висят в обществените мрежи " вместо да учат, в този момент могат да употребяват тъкмо обществените мрежи, с цел да се приготвят за финалните изпити.
 
 Почти 18 на 100 от зрелостниците са получили слаб (2) на матурата по български език и литература през 2023 година Вътрешно изследване на акцията открива, че е сходен и процентът на дванайсетокласниците, които не знаят правописа на думата Почти 18 на 100 от зрелостниците са получили слаб (2) на матурата по български език и литература през 2023 година Вътрешно изследване на акцията открива, че е сходен и процентът на дванайсетокласниците, които не знаят правописа на думата " зрелостник " Източник: Ideashub
" По-добре е там, където младежите прекарват огромна част от времето си, някой да им оказва помощ и да ги направлява ", изяснява Павлина Върбанова. Тя добавя, че с цел да стане това, би трябвало езикът и тематиките да са близки на хората в ученическа и студентска възраст.
 
В същото време изниква фундаменталният въпрос по какъв начин да приказваме на един език, тъй като се вижда все по-голяма разлика сред сленга на младежите, професионалните жаргони, които постоянно стъпват на британския език, и книжовната норма. Това е и един от проблемите, към който насочва надписът на акцията " Животът няма " аУтокорект ".
 
От една страна, е увещание, че знанията са значими и в случай че в мрежата има коригираща стратегия, която да ни показва грешките, в същинския живот не е по този начин. Така че, с цел да се оправим с провокациите на действителността, би трябвало да изградим у себе си сериозна основа от компетентности и умения. От друга страна, самата приложимост измежду млaдежите на " аУтокорект " е нерегламентирана от Официалния правописен речник, а на български език редовно се образуват комплицирани съществителни с първа част " авто- " – кратко от " автоматизиран ".
 
С анкетите, които се организират на платформата на " Как се написа? ", се откриват и статистически закономерности, свързани с пропуските в образованието по граматика и правопис на родния език. 32 на 100 от участвалите в допитването да вземем за пример не владеят разпоредбите за приложимост на бройната форма, а 71% не се оправят с пунктуацията.
 
 Седмици преди баловете към момента имаме късмет да създадем нещо, с цел да повишим триумфа на зрелостниците, считат от Седмици преди баловете към момента имаме късмет да създадем нещо, с цел да повишим триумфа на зрелостниците, считат от " Как се написа? " и HutsGroup Източник: Ideashub
" Екипът зад акцията се майтапи, че тръгваме на Първия правописен поход, само че упоритостта ни е напълно сериозна – в оставащото време до матурата да помогнем на зрелостниците да покачат междинния триумф и 2024-та да е годината, в която отрицателната наклонност да се пречупи ", споделя Иван Ланджев. Той е безапелационен, че в тази безрадостна обстановка въпросът " Как се написа? " е към този момент не просто настоящ, а наложителен.
 
Механизмът в помощ на възпитаници, учители и родители
 
" Цел на начинанието е да поддържа работата в клас на учителите, като даде спомагателен, да кажем, малко ексцентричен запас за подготовка ", разяснява Доротея Николова. По думите ѝ, той може да бъде употребен както за извънкласна работа, по този начин и за нашарване на упражненията в час по български.
 
До 17 май, когато ще се организира матурата по БЕЛ, на страницата на " Как се написа? " в Threads – https://www.threads.net/@kaksepishe, всеки ден ще бъдат оповестени правила и въпроси по формата на ДЗИ. Съдържанието ще бъде съобразено с настоящите за зрелостниците тематики, с цел да не им се коства непознато или прекомерно нереално, а подготовката да става незабелязано.
 
Кампанията започва със серия от образни материали, планувани както за онлайн, по този начин и за офлайн връзка. Известни писатели, актьори и инфлуенсъри също застават зад идеята на " Как се написа? ".
 
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР