Платформата Спаси София напомни, че столицата ни се намира в

...
Платформата Спаси София напомни, че столицата ни се намира в
Коментари Харесай

София е в сеизмично активна зона! Какво да направим, за да сме подготвени?

Платформата " Спаси София " подсети, че столицата ни се намира в сеизмично дейна зона, където земетресения ще има и въпросът е не дали, а по кое време! Ето за какво разгласиха експертено мнение за това какво е нужно да се предприеме изпреварващо:

София е в сеизмично дейна зона. Какво да създадем, с цел да сме по-подготвени - оферти на, инженер-конструктор.

За да бъде обезпечена сигурност, изключително на панелните блокове, при санирането би трябвало да се направи цялостна експертиза за положението: изложение на градивното положение и годна ли е постройката да понесе въздействията от употреба и рискови натоварвания като земетръс, топлотехническото положение и естетическа оценка.

Но при настоящето саниране най-често се случва единствено лепене на стиропор по фасадата, промяната на дограма и боядисване. Това не е саниране и няма да опази постройката.

Затова би трябвало да се:

Направи инспекция на сглобките сред обособените панели, които постоянно са цялостни със остарели вестници, торби цимент и работно облекло, вместо да са най-здравите места в структурата.

Оценят подмените и измененията в структурата - усвоени балкони, дупки, местени порти, събаряни стени...

Сложат земетръсни бушони, които да обират вибрациите и да предпазят постройката от сриване.

Осигури укрепване на панелите при определяне на неприятна земетръсна осигуреност.

Нека не подценяваме казуса. Колкото по-експертно и точно се извърши санирането, толкоз по-подготвени ще бъдем в сериозна обстановка. Инвестициите в този момент ще спасят човешки животи на следващия ден!
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР