Платформата Mechanical Turk на Amazon е стартирана през 2005 г.

...
Платформата Mechanical Turk на Amazon е стартирана през 2005 г.
Коментари Харесай

Служители използват ИИ, за да автоматизират работата си по трениране на ИИ

Платформата Mechanical Turk на Amazon е стартирана през 2005 година Тя разрешава на хората да изкарат малко пари, изпълнявайки дребни задания като валидиране на данни и други сходни, които „ изискват човешка просветеност “.

Основната концепция е „ да се разбие ръчен и отнемащ време план на по-малки, по-управляеми задания, които да се извършват от разпределени служащи по интернет “, по думите на Amazon. 

Не е изненадващо, че платформата към този момент се употребява и за образование на системи за изкуствен интелект.

С появяването на мощните чатботове с изкуствен интелект обаче динамичността стартира да се трансформира доста. Както оповестява TechCrunch, откриватели от École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) в Швейцария са открили, че забележителен брой служащи в Mechanical Turk към този момент употребяват огромни езикови модели (LLM), с цел да автоматизират труда си.

Един от основните ни източници на човешки данни към този момент не е изцяло „ човешки “! Изчислихме, че 33-46% от работещите в MTurk са употребявали LLM в задача за основаване на текст – което може да се усили, защото ChatGPT и сходните на него стават все по-популярни и мощни.

Маноел Рибейро, съавтор на към момента нерецензирана публикация за проучването

С други думи, хората употребяват системи с изкуствен интелект, с цел да автоматизират обикновени задания.

В много случаи това значи, че хората употребяват модели на ИИ, с цел да образоват ИИ. Тъй като от ден на ден от дилемите са свързани точно с тренирането на такива системи.  

През последните няколко години системите за ИИ напреднаха бързо.

Мощни принадлежности като ChatGPT на OpenAI и Bard на Гугъл от ден на ден размиват границите сред хората и машините.

А служащите в Mechanical Turk на Amazon получават възнаграждение за всяка задача. Ако инструмент, задвижван от LLM, може да форсира осъществяването на тези задания, е мъчно да ги обвиним, че са избрали пътя на автоматизацията.

Особено като се има поради, че няма огромен контрол от страна на Amazon, както означават от TechCrunch.

Според откривателите, има някои аргументи за безпокойствие, защото става все по-трудно да се прави разлика сред данните, генерирани от хора и изкуствен интелект.

LLM стават все по-популярни с всеки минал ден, а мултимодалните модели, поддържащи освен въвеждане и извеждане на текст, само че и на изображения и видео, са във напредък. Поради това нашите резултати би трябвало да припомнят на платформите, откривателите и работещите да намерят нови способи да подсигуряват, че човешките данни остават човешки.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР