Платеното майчинство да продължи и при по-ранно връщане на работа,

...
Платеното майчинство да продължи и при по-ранно връщане на работа,
Коментари Харесай

Шулева: Икономическото развитие в страната следва графиката на раждаемостта

Платеното майчинство да продължи и при по-ранно връщане на работа, с цел да се поддържа позитивния демографски тренд у нас, следен през предходната година.

Такава концепция стартира в ефира на БНР Лидия Шулева, някогашен министър на труда и обществената политика, някогашен министър на стопанската система. 

" Оказва се, че България има най-дългото майчинство в Европа, само че това не е оказало значително въздействие върху раждаемостта. Оставането на дамите дълго време у дома се отразява на тяхната подготовка. След това по-трудно си намират работа, получават и по-ниски заплати. 

Предлагаме, в случай че една жена реши да се върне на работа, преди да изтече майчинството ѝ, парите които ѝ се поставят, да продължат да ѝ бъдат изплащани в цялостен размер. Да може вероятно да наеме детегледачка, която да ѝ оказва помощ. 

В момента ги наказваме – те се връщат на работа, а ние им лишаваме осигурителни права. Това не е справедливо и би трябвало да се промени. Имаме триумф в тази посока и той е, че сме подсигурили 50% от заплащането на майчинството за първата година. Преборихме се за смяна в закона. То към този момент е в действие, само че желаеме да бъде 100% ".

Във всички развити страни се следи демографска рецесия, регистрира Шулева. 

" През 1990 година сме имали 105 000 родени бебета, до момента в който през 2023 година са 57 478. Хубавата вест е, че за първи път през 2023 година има леко повишение по отношение на 2022 година ".

 Повишаването на раждаемостта с 1% не е бейби взрив, изясни обаче тя.

" Подобряването на виталния стандарт оказва въздействие. Икономическото развиване в страната следва графиката на раждаемостта. Освен това, през предходната година и повече хора са се завърнали в България ".

Шулева означи в предаването " 12+3 ", че е член на " Съвета на дамите в бизнеса в България ", в който интензивно се работи по възможностите за подкрепа на фамилиите.

  " Най-голяма нужда от поддръжка има за децата до 12-годишна възраст. Изработили сме законодателни оферти, които се свеждат до прилагане на гъвкаво работно време от родителите и на отдалечена работа ".

Второто значимо нещо е наличието на детски градини в огромните градове, изясни Шулева. 

" В страната има пари за изграждане на детски градини, само че общините не могат да се оправят по една или друга причина. Ние предлагаме да се обезпечи дотация за частния бизнес, с цел да построи градини, като има ангажимент децата в тях да заплащат същите такси, каквито в държавните за избран интервал. Много от бизнесите имат и обществени стратегии, само че страната би трябвало да ги поддържа. Може да бъде отчасти финансирането, само че против понижена такса за избран интервал ". 

Друго предложение е в Министерството на труда и обществената политика да се направи стратегия за подготовка на детегледачки, сподели Лидия Шулева. 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР