Платено паркиране предстои да се въведе от 1 май в

...
Платено паркиране предстои да се въведе от 1 май в
Коментари Харесай

Подготвят въвеждането на платеното паркиране в Смолян

П латено паркиране следва да се вкара от 1 май в Смолян, като до тогава с решения на локалния парламент следва да се дефинират зоните за платено паркиране в регионалния град, заяви заместител кметът на Смолян Марин Захариев. За първи път се приема такава разпоредба в Смолян, следва поетапно цялата тази активност да се осъществя, означи Захариев.

Наредбата за реда, престой и паркиране на пътни транспортни средства на община Смолян бе призната на 28 октомври 2021 година и влиза в действие от 1 май 2022 година В нея е избран часовия диапазон, в който ще работят платените зони - от 8.30 ч. до 17.30 ч. Няма заложени разнообразни категории на зони за платено паркиране, както е в огромните градове. Собствениците на жилища ще имат право преференциално да се възползват от паркоместа в платените зони, като правото им ще се удостоверява с издаване на ваучър по сегашен адрес. Заедно с наредбата бяха признати и цените за паркиране. Цената на паркиране на пътни транспортни средства до 3 тона ще е 1 лева./ ч, 6 лева за ден и 30 лева за един месец. Служебен абонамент за притежатели и наематели за нежилищни търговски и други обекти е 220 лева за 6 месеца и 400 лева за една година.

Темата за платеното паркиране стана обект на полемики измежду жителите на Смолян с приближаване на въвеждането му. Предстои локалния парламент да преглежда и утвърждава нова организация на придвижването като обособи зоните за платено паркиране и улици в града, които да станат еднопосочни, с цел да може на тях да се обособят зони за паркиране.

Основният метод на заплащане ще бъде на каса в община Смолян, като ще се издава електронен ваучър. Ще може да се заплаща и с СМС на мобилен оператор, както и с билет или разписка от парко автомат или служебно лице. Цената е 1 лева на час.

„ През 2013 година предложихме такова решение, само че съветниците тогава не го одобриха “, напомни Захариев.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР