Пластмасите вече са навлезли и в хранителната верига на човека,

...
Пластмасите вече са навлезли и в хранителната верига на човека,
Коментари Харесай

За първи път откриха пластмасови частици в храносмилането на човека

Пластмасите към този момент са навлезли и в хранителната верига на индивида, предизвестиха учени от Австрия. Те откриха за първи път полимерни микрочастици в храносмилателната система на осем доброволци от Европа, Япония и Русия. Резултатите от изследването демонстрират, че повече от половината хора в човечеството, евентуално носят пластмасови микрочастици в организма си. Потенциалният резултат върху човешкото здраве е многообразен, само че занапред е ясно - Световният океан ни връща личните ни замърсители.

Микрочастици от девет разнообразни пластмаси са открити в организма на участниците в изследването на Австрийската организация за околна среда. Най-често се срещат полипропилен и полиетилен терефталат. За " микро " се считат частиците с размери под 5 мм. Досега бяха откривани в риби, птици, водопроводната вода, океаните, инсекти, а в Италия неотдавна бяха засечени и в безалкохолни питиета.

Най-малките може да обхванат в кръвоносната система на индивида и да доближат черния дроб, означават създателите на изследването. Последиците за здравето занапред ще се обясняват, само че занапред е ясно, че има риск за стомашно-чревния тракт и интоксикация. Осемте участници в изследването са водили дневници, които демонстрират, че са погълнали пластмасите посредством опаковки на храни и бутилки за еднократна приложимост. Нито един не е вегетарианец, шестима са консумирали морски риби.

Всяка минута в света се купуват един милион пластмасови бутилки, годишно в Световния океан се изхвърлят осем милиона тона пластмаси. Расте натискът за справяне с казуса.

Тази година Европарламентът гласоподава възбрана за потребление на пластмасови микрочастици в козметиката. Еврокомисията желае да отстрани артикули като пластмасови клечки за уши и сламки за пиянство, и предлага тежестта за почистването на отпадъците да бъде поета от производителите.

До 2025 година Евросъюзът би трябвало да събира 90% от пластмасовите бутилки, някои страни към този момент се отхвърлиха изцяло от найлоновите торбички. Критици обаче показват, че тези ограничения са прекомерно закъснели и несъответстващи за справяне с проблем, добил епични размери.
 Европарламентът гласоподава ограничения за понижаване на пластмасовите боклуци Европарламентът гласоподава ограничения за понижаване на пластмасовите боклуци
Европейският парламент през днешния ден гласоподава ограничения за понижаване на пластмасовите боклуци. В предложенията са включени забрани за някои от най-широко употребява...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР