Пластмаса - самата дума вече всява ужас и напомня за

...
Пластмаса - самата дума вече всява ужас и напомня за
Коментари Харесай

Откриха гъби, разграждащи пластмаса

Пластмаса - самата дума към този момент всява смут и припомня за всички злокобни фотоси за диви животни, осакатени или погълнали човешки пластмасов отпадък. Но не щеш ли на тази апокалиптична картина се опълчва една чудесна вест - английски учени откриха гъба, която разгражда пластмасата и я трансформира в строителен материал.

Откритието на хора от Кралската ботаническа градина в Лондон, които го разгласяват в първия по рода си " Доклад за положението на гъбите по света 2018 ". Aspergillus tubingensis е името на типа, открит на няколко бунища в Пакистан. Според учените, тази гъба е в положение да разгради пластата за няколко седмици спрямо годините, нужни за естественото (доколкото думата е подходяща) раздробяване.

 Снимка 380478

Aspergillus tubingensis израства по повърхността на отпадъците, като секретира ензими, които разграждащ връзките сред молекулите на пластмасата. Том Прескот от Кралската ботаническа градина споделя, че откритието на типа може да е отговорът на огромния екологичен проблем с отпадъците.

" Гъбите се считат за вероятен резистентен източник на материали за строителство, като доста компании в Съединени американски щати изследват опциите за развиване на този пазар, " добавя Прескот. В Доклада се разказват повече от 2000 нови типа гъби, открити през 2017 година

 Замърсяването с микропластмаса е по-сериозно, в сравнение с мислехме
Замърсяването с микропластмаса е по-сериозно, в сравнение с мислехме

Плува в океана, лети във въздуха и пълзи по земята
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР