“Плащанията ще се осъществят след осигуряване на средства на МРРБ,

...
“Плащанията ще се осъществят след осигуряване на средства на МРРБ,
Коментари Харесай

Караджов към пътищарите: Сроковете не са изтекли, плащанията ги няма в бюжджета на АПИ, защото не е ясен размерът им

“Плащанията ще се осъществят след обезпечаване на средства на Министерство на регионалното развитие, респективно на Агенция “Пътна инфраструктура “, с преднамерено решение на Министерския съвет. В проектобюджета на АПИ за 2022 година не са заложени средства за погашение на насъбраните отговорности по контракти с надхвърлени стойности, тъй като не е конкретизиран точният размер на сумите”, показаха от Министерството на районното развиване и благоустройството.

От Министерство на регионалното развитие допълват, че проверката на наддоговорените действия за 2021 година по договорите за настоящ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа продължава. Дейностите се ревизират от междуведомствена работна група, в която вземат участие консултант на министър-председателя, заместник-министри на районното развиване и благоустройството и на финансите, както и специалисти от двете ведомства.

Работната група проучва месечните, спомагателните и изключителните задачи, възлагани по договорите за поддържане на републиканските пътища. Други задания са да се извърши ценови разбор на тези задачи, както и да се откри точният размер на дължимите суми. Работната група би трябвало да откри още дали са признати със документи действия, които не дават отговор на заданията, и дали не са възлагани действия, които не са предмет на договорите за поддръжка.

Срокът за работата й изтича при започване на месец май тази година. Дотогава работната група ще излиза с междинни месечни отчети, въз основата на които безспорните неизплатени действия по договорите ще бъдат незабавно разплащани. За останалите суми страната ще организира договаряния с всяка съответна компания за всяка съответна активност.

ФрогНюз напомня още, че през есента на предходната година пътищарите излязоха на няколко демонстрации в столицата и желаеха оставката на тогавашния длъжностен министър на Министерство на регионалното развитие арх. Виолета Комитова. Те упорстваха парите за осъществените поправки да бъдат платени. Тогавашният министър Комитова изиска среща с тях, само че съобщи - на диалозите участват медиатори, а не действителни притежатели. Освен това Комитова уточни, че при над 20 хиляди строителни компании в цялата страна, протестиращите са десетки.

Протестиращите компании желаеха да бъдат изплатени 900 милиона лв. за осъществената от тях активност, а също така желаеха и оставката на Комитова, която в последна сметка изкара мандата си като длъжностен министър в Министерство на регионалното развитие.

В последна сметка съглашение бе реализирано предходната година. Комитова и пътните компании се схванаха, договорите за бъдат прекъснати предварително, а отговорностите - изплатени. От Българската браншова камара “Пътища” обаче сигнализираха в отворено писмо по-рано през днешния ден, че компаниите към момента чакат обещаните средства, а в Бюджет 2022 година няма планувани средства за разплащане по уговорките, поети от Агенция “Пътна инфраструктура”.

Една от първите работни срещи на министъра на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов след встъпването му в служба беше точно с представители на Браншова камара “Пътища “, обявиха от Министерство на регионалното развитие.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР