Плащаницата на св. Петка Търновска ще остане в Катедралния храм

...
Плащаницата на св. Петка Търновска ще остане в Катедралния храм
Коментари Харесай

Плащаницата на св. Петка Търновска ще остане във Велико Търново

Плащаницата на св. Петка Търновска ще остане в Катедралния храм „ Рождество на Пресвета Богородица “ в остарялата столица.

Светата одежда беше посрещната през днешния ден от Великотърновския митрополит Григорий, представители на почетната рота от курсанти към НВУ „ Васил Левки ”, кметът Даниел Панов и доста миряни. Одеждата на светицата идва от румънския град Яш и ще остане за непрекъснато в старопрестолния град.
 Българска телеграфна агенция
„ Велик е този ден за българския народ и за целия свят, тъй като св. Богородица се грижи за всички. Заедно с нашата наслада тук, пред храма, който носи името на събитието
„ Рождество Богородично “, ние имаме и едно потъмняване, малко горест, тъй като с нашите радостни молебствия, се молим и за упокоение, защото през днешния ден е ден на печал “, сподели митрополит Григорий при посрещането на плащаницата.

С едноминутно безмълвие в храма беше почетена паметта на починалите при бедствието по Южното Черноморие. „ Аз се надявам, че след дългия интервал от близо 8 години очакване да получим плащаницата от Румънската митрополия и от църквата в Яш, този ден ще остане незабравим за Велико Търново, както св. Петка е била знак на добротата и единението, ще стартират да се случват положителни неща за България и остарялата българска столица “, сподели кметът Даниел Панов.
 Българска телеграфна агенция
Кметът на Велико Търново получи удостоверение за предаване на одеждите, издадено и подписано от митрополита на Буковина и Молдова - Теофан и удостоверяващо, че те са били сложени за минималния нужен период върху мощите на св. Петка и са придобили качествата да подаряват обич, шанс и благополучие на хората. 
 Българска телеграфна агенция
Пристигането на плащаницата във Велико Търново става допустимо с благословията на румънския патриарх Даниил и на румънския митрополит Теофан, със съдействието на русенския митрополит Наум и представителя на Българската православна черква в Румъния Кирил Синев, както и в съдействие с Ивайло Маринов от посолството на България в Букурещ.
 Българска телеграфна агенция
Преподобна Параскева Епиватска, известна още като света Петка Българска или Търновска, е живяла през 10-11 век след Христа. Цар Иван Асен II придвижва мощите й в столицата Търновград, където се съхраняват близо два века.

През 1641 година тленните остатъци на Света Петка са положени в митрополитската катедрала в Яш, Северна Румъния. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР