Плащането с банкова карта на пътуване в градския транспорт в

...
Плащането с банкова карта на пътуване в градския транспорт в
Коментари Харесай

Валидаторите отхвърлят дневно по 600 плащания с банкова карта в транспорта на София

Плащането с банкова карта на пътешестване в градския превоз в София - изобретение, което би следвало да е налично от 1 януари 2023 година, не постоянно е сполучливо. Граждани - клиенти на разнообразни банки, алармираха " Дневник ", че при влизане в метрото, трамвай, тролей или рейс валидаторите-четци не одобряват заплащането. За да не бъдат санкционирани, хората се принуждават да купят билет от лидера, който коства по-скъпо, а и не дава право на прехвърляне.

Според уредниците на тази услуга аргументите са най-много в незадоволителна финансова наличност в съответната сметка или ограничавания от страна на банката-издател на картата - проблем, по отстраняването на който се работи. Добавят, че са търсили да реализират изключителна експедитивност на услугата, с цел да се избегне скупчване на хора и опашки на валидаторите и входовете на метрото.

Много или малко са 600 отхвърли дневно

Ежедневно над 60 000 пътувания с банкови карти регистрира автоматизираната система за електронно таксуване. От тях едвам под 1% (600 плащания) не се реализират, оповестиха за " Дневник " от който вкара и поддържа новата билет система.

От Банка ДСК, чието дъщерно сдружение " ДСК Мобайл " е създало платежната инфраструктура, прибавиха, че растежът на потребителите на тази услуга пораства стабилно - пътувания с банкова карта или електронен портфейл в градския превоз на София през февруари са 1.3 млн. Само в деня 14 март те са 70 хиляди като 30 хиляди от тях са в метрото. И съгласно банката отхвърлените заплащания с банкова карта са под 1%, само че пък това значи, че и броят на клиентите, изпаднали в усложнение, също пораства.

" Идентифицирани са единични проблеми при валидации с карти, издадени от някои банки - да вземем за пример ограничавания от банката-издател, свързани с нужда от верифициране на пин-код след избран брой безконтактни транзакции. Сигналите са комуникирани със съответните банки, които работят по отстраняването им ", обясниха от консорциума на питане на " Дневник ".

Според ДСК в единични случаи заплащането е било несполучливо, тъй като банката-издател изисква въвеждане на пин код след избран брой безконтактни транзакции. Оттам съъбщиха, че са насочили този проблем към съответните банки и картови схеми (Visa, Mastercard и Борика), които работят по отстраняването им. Това, което е значимо за банките и доставчиците на платежни услуги, е, че за този вид транзакции в градския превоз не следва да дефинират картите си да изискват ПИН въобще или на всяка шеста транзакция. Препоръчваме на всяка банка/ снабдител на платежни услуги, който издава платежни карти или
ръководи виртуални платежни карти през електронни портфейли, да си направи съответния разбор и при нужда да се свърже с картовите организации (Visa, Mastercard и Борика) за спомагателна консултация и подпомагане, осведомят от ДСК.
От Центъра за градска подвижност (ЦГМ) също са отправили въпроси към банките за тези случаи. Валидаторите разчитат картите на всички банки, само че може дадената карта да е блокирана, допусна Димитър Дилчев, изпълнителен шеф на ЦГМ.

" Например пътувате с банкова карта, само че вашата банка, да речем " Уникредит Булбанк ", не оторизира заплащането към Банка ДСК. Друг противен проблем с избрана банка: оказа се, че там на всяко безконтактно заплащане желаят въвеждане на пин-код. Това не зависи от нас, а от банките ", изясни той за " Дневник ".

Какво поучават банките

В " Уникредит Булбанк ", чиито клиенти са и измежду хората (но не само), съобщили за казуса на " Дневник ", нямат регистрирани недоволства за подобен проблем. " Предвид количеството на осъществяваните сходни транзакции всеки ден систематичен проблем би бил видян незабавно. Възможно е да има съответен проблем с пластиката на картодържателя или в самото устройство на транспортното средство ", допуснаха от банката. Препоръчаха на техните клиенти да се свържат с контактния им център на тел. 070018484 или да пишат на, с цел да бъде позволен казусът, в случай че е обвързван с пластиката.

За да избегнат това стеснение, от оператора на билет системата " Си Ен Ес " предлагат " пътуващите с градски превоз в София, които срещат сходни усложнения, да вкарат банковата си карта в приложението wallet на мобилното си устройство и да употребяват услугата ", в случай че разполагат с такова устройство. От " Банка ДСК " се причисляват към тази рекомендация и прибавят, че в този случай верификацията става посредством биометрични данни, въведени от потребителя, а не посредством пин код.

И едно изключение

Интегрираната система за електронно пътешестване поддържа заплащането с VISA, MasterCard и bCard, като " изключение вършат картите V-Pay, чийто стандарт за сигурност е привързан с PIN-верификация при всяка транзакция ", допълват от консорциума " Си Ен Ес ".

" Си Ен Ес " е реализатор на билет системата по контракт от 2018 година, откакто завоюва публичната поръчка на ЦГМ за 83 млн. лева с най-ниска ценова оферта.

Валидаторите-четци на банкови карти в софийското метро са създадени в Русия. Те са определени от изпълнителя, " тъй като са положително качество, надеждни и сигурни са, а и цената беше добра ", по думите на Ивайло Цаков, шеф и съучастник в " Компютърнет сървисиз ", една от компаниите в консорциума.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР