Плащането на 600 млн. лв. по концесията на Летище София

...
Плащането на 600 млн. лв. по концесията на Летище София
Коментари Харесай

Концесията за Летище София изкара бюджета на излишък

Плащането на 600 млн. лева по концесията на Летище София е главната причина бюджетът на страната да излезе още веднъж на остатък.

Бюджетът на страната има остатък от 115 млн. лева към края на април, демонстрират предварителните планове на Министерството на финансите.

Това се случва единствено месец, откакто към края на март беше регистриран недостиг от 620 млн. лева – най-много заради мощния растеж на държавните разноски, които бяха се повишили с 25% на годишна база. През април разноските на страната не престават да се усилват – към този момент с цели 27% на  годишна база – от 12,9 милиарда лева през първите 4 месеца на 2020 година до 16,5 милиарда лева за януари – април тази година.

Причината за остатъкът в този момент е, че единствено в границите на месец април приходите са били с 735 млн. лева повече над разноските на страната. Най-голямата разлика идва от еднократното заплащане от 600 млн. лева, което компанията СофКънект направи, с цел да поеме ръководството на главното летище на републиката.

Що се касае до набъбналите разноски на страната те са в няколко посоки.

" Разгледани по стопански детайли най-значително повишаване се регистрира при обществените и здравноосигурителните разноски. В частта на разноските за пенсии са изразходени близо 420 млн. лева за добавки в размер на 50 лв. към пенсиите на всички пенсионери за месеците от януари до април. Наред с това въздействие върху разноските за пенсии оказва и нарастването на размера на минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст и на оптималния размер на пенсията от началото на годината, както и базов резултат от нарастването на пенсиите през юли 2020 година ", разясняват от финансовото министерство.

В частта на здравноосигурителните разноски се регистрира повишаване, обвързвано с по-високите разноски за битка с пандемията и въведените механизми за финансиране на здравните заведения по време на действието на изключителна епидемиологична конюнктура, включително разноски за ваксини, лекарства, проби, консумативи и защитни средства, средства за поддръжка на личния състав на първа линия в битката с COVID-19 (допълнително месечно заплащане в размер на 1 000 лева.), възнаграждение на изпълнителите на здравна помощ за слагане на ваксини против COVID-19, месечна добавка към възнагражденията на лекарите в размер на 600 лева, на експерти от професионално направление „ Здравни грижи “ в размер на 360 лева и на санитари в размер на 120 лева и други.

Принос за повишаване на разноските за дотации за нетърговски предприятия имат заплащанията по мярката 60/40, мярката 80/20, мярката " Запази ме ", мярката " Подкрепа посредством оборотен капитал за дребни и междинни предприятия, наранени от краткотрайните противоепидемични ограничения ", управлявана от Национална агенция за приходите, и други. В частта на финансовите разноски също се регистрира растеж по отношение на същия интервал на миналата година, който се дължи на осъществени заплащания по капиталови планове на Българската войска, пътни инфраструктурни обекти и други ", прибавят от финансовото министерство.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР