Плащаме по-скъпо за храни в сравнение с ЕвропаВ България плащаме

...
Плащаме по-скъпо за храни в сравнение с ЕвропаВ България плащаме
Коментари Харесай

Плащаме по-скъпо за храни в сравнение с Европа

Плащаме по-скъпо за храни спрямо Европа
В България плащаме по-скъпо за доста хранителни артикули спрямо Европа. Цените на доста артикули у нас порастват, доближавайки се и надхвърляйки междинните за Европейски Съюз, сочат данни на КНСБ.
Купуваме най-скъпите яйца – 10 броя у нас сега костват близо 3 евро, до момента в който в Испания и Франция те са надлежно 2,40 и 1,65 евро.
У нас кг пшенично брашно вид 500 е 92 цента до момента в който в Испания и Франция е към 70 цента. Килограм краве сирене в България е 9,04 евро, съвсем на същата цена е във Франция, в Испания цената му е осезаемо по-малко – 6,70.
Килограм краставици у нас са към 2,52 евро във Франция са по-евтини
И това на фона на огромната разлика в минималната работна заплата в България и приблизително за Европейски Съюз. За тричленно семейство към този момент е нужен месечен приход от най-малко 2616 лв..
Златка и Андрей Семови от 10 години продават на сергия на един от пазарите в столицата. Имат наследник в трети клас.
Твърдят, че даже и общ месечен приход от 2616 лева за тричленно семейство, който е нужен съгласно последните данни на КНСБ, не е задоволителен с цел да живеят обикновено.
„ За да устояваме един възпитаник са ни нужни сред 4,5 и 6 000 лева,
тъй като единствено за ученика са нужни към 800 лева месечно, с цел да заплащаме стола и ежедневните разноски за него “, споделя Андрей Семов.
„ Социален живот нямаме аз и жена ми, с цел да осигурим всичко належащо за детето “, прибавя той.
„ Свиваме разноските. Правим ограничения- от всичко по по-малко, споделя Златка Семова.
Според синдикатите измежду факторите, които въздействат върху повишението на прихода за прехрана
на едно семейство са повишаването на природния газ, тока за бизнеса, придвижването нагоре на цените на зърното по международните пазари.
„ Всички, които живеят с размер на работна заплата до 1000 лв., които са към 32 %
от работещите или осигуряващите се, попадат в категорията работещи небогати “, означи Виолета Иванова, заместител – шеф на Института за обществени и синдикални проучвания.
Инфлацията у нас се успокоява, само че цените на доста храни от ден на ден се приближават до междинните за Европейския съюз, а за някои артикули даже ги нахвърлят.
„ Малката кошница от артикули и услуги пораства минимално като проценти и като лв., само че в нея остават необяснимо високи стойности на цени. Млякото, кравето сирене, краставиците, яйцата са с най-високи стойности в евро “, сподели Пламен Димитров, президент на КНСБ.
Олиото, бобът, оризът и маслото също ни подреждат измежду страните в Европейски Съюз с най-високи цени.
От КНСБ оферират страната да изготви формулировка за заплата за прехрана.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР