Плаши ли се ГЕРБ от честни избор без възможности за

...
Плаши ли се ГЕРБ от честни избор без възможности за
Коментари Харесай

Филип Попов пита ГЕРБ : Страх ли ви е от неподкупните машини?

„ Плаши ли се ГЕРБ от почтени избор без благоприятни условия за операция? Плаши ли се ГЕРБ от неподкупните машини? “. Това попита от парламентарната естрада секретарят на ПГ на Българска социалистическа партия за България Филип Попов в пленарна зала. По думите му отговорът явно е да.

Той напомни, че в България се опитваме да въведем машинното гласоподаване преди повече от 5-6 години - пробно с 1000, с 3000 машини а  управляващите в този момент занапред откриват минусите на гласуването с машините. Филип Попов акцентира, че машинно гласоподаване има неоспорими прерогативи - 0 % недействителни бюлетини, a на последните парламентарни избори у нас броят им надвишава 160 хиляди.

„ В съвсем цяла Европа и в света машинното гласоподаване или е въведено, или следва да бъде въведено – Англия, Италия, Франция, Холандия, Португалия, Съединени американски щати, Русия “, акцентира той.  Социалистът съобщи, че е неплатежоспособен аргументът, че единствено 8 % от имащите право на глас употребявали машинното гласоподаване, защото машини е имало единствено в 3 хиляди секции от 12 хиляди секции и същинското число е 27 % от хората, дали своят вот в секциите, където е имало машина. „ Машините излизали скъпо. Ами скъпо ще излязат, когато се наемат за 70 % от цената им на закупуване. Ако тези машини се закупят и се употребяват за 20-30 избора напред, няма да излезе скъпо “, безапелационен бе той. Попов акцентира, че всичко това се случва на фона на фрапиращо ниска изборна интензивност, което е главният ни проблем. Той изясни, че това се дължи и на тежкия недостиг на доверие в България при преброяването и отчитането на гласовете.  „ Когато липсва доверие в изборния развой, липсва доверие и в органите, излъчени посредством този избирателен развой. Ерозира доверието и поддръжката на властта, а тя от своя страна подхожда нападателно и тоталитарно, с цел да се резервира като власт, като първата жертва е демокрацията във всичките ѝ измерения- независимост на словото, съществени права и свободи на жителите “, съобщи той.

Попов изясни, че страна, която си играе на проба неточност, на иди ми дойди ми и то с основополагащи правила, каквито са тези на изборното законодателство, не е съвременна,  не е привлекателна и никога не е правова.   Смиляна Нитова за машинното гласоподаване: С отменянето се прави крачка обратно и това нарушава доверието в изборния развой   „ Машинното гласоподаване усилва прозрачността и демократичността на  изборния развой. Гласувалите с машина са към 159 хиляди гласоподаватели.

Цифрите демонстрират, че се усилва броят на хората, които са дали своят вот машинно. Те демонстрират още и растящото доверие за машинното гласоподаване. А в този момент вие оферирате то да отпадне ”. Това съобщи от парламентарната естрада националният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България ” Смиляна Нитова. По думите й гласуването с машини разрешава бързо и елементарно да бъде обявяван изборният резултат, а е също и гаранция, че вотът ще бъде регистриран вярно. „ Защо поради механически проблеми, които могат да се решат, да се трансформира законът, освен това в посока отнемане на жителите от демократичното им право да гласоподават машинно? С това анулиране се прави крачка обратно и това нарушава доверието в изборния развой ”, безапелационна бе тя.   Надя Клисурска: При 6-7 % недействителни бюлетини- това приказва, че би трябвало да се обърнем тъм машинното гласоподаване   „ Каква разяснителна акция беше извършена за машинното гласоподаване? Аз настоявам, че съзнателно саботирате машинното гласоподаване. Всички причини, които оферирате – за това, че в Европа не се гласоподава машинно, за това, че цената на 1 глас при машинно гласоподаване е висока, по никакъв метод няма да потвърди на българските жители, че вие не задачите операция на вота наесен. При машината може да се ревизира вотът  и да не се позволява неточност, гласът да бъде регистриран. При 6-7 % недействителни бюлетини, това приказва, че фактически би трябвало да се обърнем към машинното гласоподаване ”. С тези думи се обърна  от трибуната на Народното събрание националният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България ” Надя Клисурска.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР