Плантации за трюфели създават край Пловдив, районът е на път

...
Плантации за трюфели създават край Пловдив, районът е на път
Коментари Харесай

Плантация за трюфели край Пловдив! Ставаме Меката на диаман...

Плантации за трюфели основават край Пловдив, регионът е на път да се трансформира в българската Мека на най-скъпия деликатес в света. Черният трюфел, именуван още елмаз, поради изключителните ми вкусовите качества и галактическата цена от 1000 лв. за кг, ще се отглежда в симбиоза с овощни дървета край Брезово и Асеновград. В Брезово планът за трюфелите ще се развива в границите на цялостна стратегия на общината за новаторски производства и екологично земеделие. Инвестиционно желание за култивирано развъждане на " черното злато " има и за региона на Горни Воден край Асеновград. Според осведомени култивираното развъждане на трюфели може да размени сполучливо развъждането на тютюн, както и облагата от него в доста региони на страната.

Проектът е на ДЗЗД „ Агромид трюфел “ ЕООД със съдействието на „ Интелект консулт плюс “ – ЦМ ЕООД. Той започва с презентация на начинанието и технологиите пред локалната общественост в Брезово.

Целта на плана е да се получат плодни тела на черен трюфел посредством микоризиране на овощни дървета, в тази ситуация сливи, и фиданки на леска – лешник.

При естествени условия черният френски трюфел пораства най-вече на варовикови почви. Той избира по-влажно и меко лято.

Отглеждането на трюфелите в симбиоза с други типове ще увеличи и икономическия резултат от съществуващата овощна градина.

Проектът ще се осъществя в границите на две години от 2021 до 2023 година по Програмата за развиване на селските региони. Той е на стойност 152 081 евро, обезпечени по програмата.

Култивирането на трюфели е шлагер в редица страни в Европа. Трюфелите са едни от най-скъпите гъби в света, а развъждането и търговията с тях носи облаги от милиони долари по света.

Икономическата им стойност се дължи на неповторимия мирис на гъбата-корен, богатото наличие на антиоксиданти, микроелементи, белтъци, фибри и други потребни за здравето субстанции.

От древността трюфелите са считани за необичаен деликатес.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР