Плановият прием в държавните университети трябва да бъде съобразен с

...
Плановият прием в държавните университети трябва да бъде съобразен с
Коментари Харесай

Над 40% от квалицифираните кадри не работят по специалността си

Плановият банкет в държавните университети би трябвало да бъде съгласуван с потребностите на пазара на труда, а местата - с броя завършващи гимназиите, желаеха от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) по време на среща със зам.-министъра на образованието Мариета Георгиева.

Според работодателската организация би трябвало да има по-голяма конкуренция за влизане в университетите и предложиха местата в годишните приеми да бъдат не повече от 50% от випуска на гимназиите.

Над 40% от " свръх квалифицираните " фрагменти с висше обучение работят на работни места, които изискват по-ниски просветителни и квалификационни условия или се вливат в редиците на безработните, показват от АИКБ и допълват, че това води до загуба на човешки запас.

От асоциацията виждат сходни проблеми и във връзка с местата в професионалните гимназии - те също не са съобразени с демографските структури и допълват, че резултатите от тестванията на българските възпитаници стават все по-лоши.

" Налице е към момента недоумение на възпитаници и родители за потребността от придобиването на специалност, която да е насочена към бъдещите потребности на пазара на труда ", декларират още от АИКБ.

" Напълно сме съгласни, че структурата на образованието би трябвало да дава отговор на публичния интерес и потребностите на пазара на труда. Това е наше желание и съществена цел ", регистрира от своя страна Мариета Георгиева. Тя разяснява, че страната ще поеме осигуровките на учениците в дуалното обучение и ще бъдат облекчени процедурите за заемането на свободни места у нас от непознати жители, приключили в български университет.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР