Плановете за възстановяването на интериора на парижката катедрала Нотр Дам,

...
Плановете за възстановяването на интериора на парижката катедрала Нотр Дам,
Коментари Харесай

Решават как да бъде възстановен интерорът на катедралата Нотр Дам

Плановете за възобновяване на интериора на парижката катедрала " Нотр Дам " , която беше мощно повредена от пожар през 2019 година, са показани от управата ѝ пред френската Национална комисия за културно завещание и архитектура, съобщи Франс прес.

Проектът не планува възобновената сърцевина на катедралата да наподобява както преди огнената буря. Идеята е интериорът да бъде с по-модерен дизайн и с детайли от актуалното изкуство. Това провокира остри реакции от страна на френски и интернационалните архитекти и експерти. Според публикация в английския в. " Дейли телеграф " катедралата щяла да замязя на Дисниленд.

След спор при закрити врата, експертите би трябвало да гласоподават дали утвърждават показания план.

По проект възобновяване на катедралата " Нотр Дам " би трябвало да завърши до 2024 година и тя да отвори порти. Преди пожара всяка година обектът беше посещаван от към 12 милиона туристи от целия свят.

Според обява във френския в. " Монд " показаният план за нов интериор на " Нотр Дам " планува вековните произведения на майстори като Льо Нен или Шарл льо Брюн да " съжителстват " с творби на модерни създатели като Ернест Пиньон-Ернест, Луиз Буржоа. Пред Франс прес беше доказано, че " това са образци " от министъра на културата на Франция Розлин Башло, която " не се опълчва " на тези концепция.

Предвижда се също старите места за сядане на богомолците да бъдат сменени с преносими пейки с инсталирано осветяване. В плана са показани и голям брой други нововъведения в катедралата " Нотр Дам ".

Националната комисия ще ревизира дали показаният план дава отговор на законите за културното завещание, разгласи ръководителят ѝ Алберик дьо Монголфие.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР