Плановете за изграждане на Канал Истанбул не променя параметрите на

...
Плановете за изграждане на Канал Истанбул не променя параметрите на
Коментари Харесай

Канал Истанбул няма да увеличи чуждите военни кораби в Черно...

Плановете за създаване на Канал Истанбул не трансформира параметрите на наличието на задгранични кораби в Черно море, съобщи през вчерашния ден съветският външен министър Сергей Лавров на конференция след диалози с турския си сътрудник Мевлют Чавушоглу.

" Доволни сме от взаимоотношението с нашите турски другари и сътрудници по въпросите за използването на конвенцията от Монтрьо, който дава на Турция надзор над нейните проливи и пълномощия да контролира преноса на морски военни кораби. " сподели той. " Днес установихме по време на диалозите, че проектите за създаване на Истанбулския канал няма да окажат никакво въздействие върху параметрите на наличие на задгранични военни флотилии в Черно море. "

В събота турският президент Реджеп Тайип Ердоган разгласи началото на строителството на Истанбулския канал, който ще свързва Мраморно и Черно море, на запад от Босфора. Проектът беше показан за първи път от Ердоган през 2011 година.

Смята се, че каналът има дневен директен потенциал от 160-180 кораба, в това число танкери, пренасящи до 300 000 тона колета.

Планираният различен маршрут сред Мраморно море и Черно море, който е плануван да бъде приключен през 2025-2026 година, няма да има резултат върху съглашението от 1936 година Монтрьо за турските проливи, съобщи турският министър Мевлют Чавушоглу.

" Максималният потенциал за безвредно прекосяване през Босфора е 25 000. Но сега тази цифра надвишава 45 000. Изчислихме, че тази цифра ще бъде 80 000 до 2050 година ", сподели турският министър.

По тази причина построяването на Канал Истанбул ще облекчи и форсира прекосяването от и до Черно море.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР